Обмисля се вариантът създаване на платформа на енергийната борса, на

...
Обмисля се вариантът създаване на платформа на енергийната борса, на
Коментари Харесай

Петкова: Обсъжда се вариант за създаване на допълнителна платформа на БНЕБ за големите енергийни консуматори


Обмисля се разновидността основаване на платформа на енергийната борса, на която да могат да търгуват единствено огромните енергийни потребители. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в границите на полемика за свободния пазар на електрическа енергия, която се организира в комисията по енергетика към Народното събрание. Идеята е била разисквана и с шефа на Генерална дирекция „ Енергетика “ Клаус-Дитер Борхард и има възможност да се реализира, въпреки и още да не е ясно по какъв начин, стана ясно от думите на министъра. Ако обаче такава платформа бъде въведена то тя ще е краткотрайна и ще работи единствено до цялостната либерализация на електроенергийния пазар.

По думите на Петкова, предлагането през днешния ден е разисквано и в границите на БЕХ. Ако се направи такава платформа, то тя ще е по образец и на други страни членки. Подобен вид има във Франция, както и в Румъния, сподели Петкова. „ По този мотив разхговрах с господин Борхард и обясних за създалата се обстановка (на българския енергиен пазар) и изключително за цената на платформата „ ден напред “ на 3 юли. Подобни неща в действителност будят терзания “, сподели тя. Именно в диалога с Борхард министър Петкова е получила поддръжка и единодушие да огласи концепцията.

Първият мотив, който е в интерес на такова решение е, че България още не е част от нито едно обединяване, което надлежно дава опция за други параметри при образуването на цените. Както е известно, при пазарно обединяване разликата в цените на прилежащите пазари не може да е повече от две – три евро. В този смисъл, както изясни Петкова, „ опцията да се сътвори още една платформа за огромните потребители ще компенсира точно неналичието на пазарно обединяване. Ако сходна мярка бъде въведена, то тя ще е краткотрайна до реализиране напазарно обединяване. С сътрудниците от БЕХ и ЕСО ще подготвив такова предложение “, изясни тя и сложи въпроса дали бизнесът ще се съгласи. В случай, че се предлагането получи поддръжка „ ще вървим напред “, сподели енергийният министър.

Само цялостна либерализация на електроенергийния пазар, при който ще отпадне фигурата на публичния снабдител (НЕК) и реализиране на пазарното обединяване със прилежащите страни може да реши тези проблеми, които се следят в този момент на свободния енергиен пазар. Около тази теза на процедура се сплотиха участниците в полемиката.

Трябва да се пристъпи към ускорена либерализация на пазара. Да се фиксира период за излизане на свободния пазар на небитовите и по-късно и за битовите консуматори, безапелационен бе ръководителя на КЕВР Иван Иванов, като изясни, че това би трябвало да е заложено в закона. Второто, което би трябвало да се реализира е междурегионалната съгласуваност, сподели той.

Ако имаше същинска и бърза пазарна интеграция това щеше да понижи флуктуациите на пазар „ ден напред “, установи и ръководителят на БНЕБ Константин Константинов. Той посочи, че всички участници на борсата работят, с цел да се случат пазарните обединявания, само че прилежащите страни сякаш нямат задоволително тласъци това да се случи.

В рамките на полемиката бе разисквана и тематиката за REMIT, като ръководителите на КЕВР Иван Иванов и на БНЕБ Константин Константинов обясниха каква тъкмо е обстановката по използването на процедурата.

Към днешна дата подадените сигнали от БНЕБ към специалистите от КЕВР, които работят по процедурата за използване на REMIR са 18, като последният е постъпил през днешния ден, сподели Иван Иванов.

Преди това министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбрани позицията на държавните сдружения в границите на БЕХ и държанието им на борсата.

„ Що се отнася до държанието на държавните сдружения на борсата – няма нито един МВтч продаден отвън БНЕБ. Факт е, че се сътвори известно напрежение. Опитваме се да създадем своя прочит на обстановката “, сподели тя, като уточни, че за първата половина на годината държавните сдружения в структурата на БЕХ са осъществили над 60 % от силата на електроенергийния пазар. „ За да няма подозрения през днешния ден сезирах Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР предвид на създалата се обстановка да бъде направена инспекция и всички с общи старания да търсим разрешаване напроблема “, сподели тя. Министър Петкова бе безапелационна, че конкурентоспособността на българския бизнес би трябвало да бъде предпазена.

Работодателските организации от своя страна изложиха гледната си точка за получените високи цени на БНЕБ на 3 юли, като разясниха, че евентуално има нагласени покупко-продажби и още веднъж сложиха въпроса за дълготрайните контракти за американските централи.

Едан от най-точните оценки за положението на свободния пазар даде представителят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Николов. " Проблемът не е суебктивен, а справедлив. Причината е полупазарното положение на пазара, сподели той, като уточни съществуващата от една страна независимост за графици, потенциали, и условията от страна на борсата и КЕВР за съблюдаване на разпоредбите, а от друга съществуването на фигурата на публичния снабдител. " Освен цялостна либерализация и отпадане на фигурата на публичния снабдител няма какво друго да се предприеме ", изясни той.

В рамките на полемиката изпълнителните шефове на НЕК, Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и АЕЦ " Козлодуй " опазиха позицията на ръководените от тях сдружения на свободниа пазар и показаха противоречие със мнението на АСЕП за безучастие в избрани търгове. Министър Петкова също разяснява, че това е недопустимо, изключително в случай че в действителност се върви към цялостна либерализация на електроенергийния пазар. Тя бе безапелационна, че в действителност е би трябвало да се върви към реализиране на единодушие за либерализация на електроенергийния пазар.

До края на месеца законът за енергетиката е отворен за оферти, изясни в умозаключение ръководителят на комисията по енергетика Валентин Николов. Очакването е всяка от страните да обясни позициите си и да направи ясни оферти. Както наподобява обаче полемиката не е затворена.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР