Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус"

...
Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус"
Коментари Харесай

Отлагат въвеждането на системата бонус-малус

Обмисля се отсрочване на въвеждането на системата "бонус - малус " за застраховката "Гражданска отговорност " с няколко месеца, с цел да бъдат туширани главните рецензии към нея. Това сподели по време на социална полемика ръководителят на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова.

Отделно ще се наложат промени в законите и по-точно в Кодекса за застраховането и в Закона за придвижване по пътищата. Лансирана бе концепция в застраховката да бъдат вписани всички, които имат право да ръководят колата. По този метод съгласно КФН ще бъде решен главният проблем, обвързван с продажбата на коли, които имат неприятна застрахователна история.

Пречка пред въвеждането на системата "бонус-малус " има и заради друга причина - не е подготвена връзката сред КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност "

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите от произшествия информацията за подписаните застраховки "Гражданска отговорност " би трябвало да се синхронизира с бъдещата ТОЛ система, с цел да може водачите на коли без застраховка незабавно да бъдат спирани от придвижване.

Росен Рапчев от КАТ заяви по време на полемиката, че към този момент се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност " посредством електронните камери или по други метод.

Според Владимир Савов, член на УС на КФН, въвеждането на системата "бонус-малус " няма да увеличи общата сума, събирана от застрахователите за наложителната "Гражданска отговорност ".

“При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, фирмите събират годишно 943 млн. лева единствено по тази застраховка, при междинна награда от 300 лева на кола. При въвеждането на системата, парите няма да се усилят, а единствено заслужено ще се разпределят измежду неприятните и примерните шофьори”, пресметна той. Савов цитира данни на Министерство на вътрешните работи за 2017 година съгласно които обект на санкциониране са били притежателите на 1 134 718 автомобила, т.е. 64% от колите не са били обект на наказания. След първата година на въвеждане на системата "бонус-малус " се чака 87,7% от притежателите на колите или 2 млн. да заплащат с 10% по-евтина лавица, 7,6% или 238 742 души, да заплащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, и единствено 0,4% от притежателите, т.е. 11 028 души, да заплащат с 400% по-скъпо ", посочи Савов

Росен Рапчев от КАТ заяви по време на полемиката, че към този момент се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност " посредством електронните камери или по други метод.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР