Обмисля се държавата да изплаща трета стипендия на обучаващите се

...
Обмисля се държавата да изплаща трета стипендия на обучаващите се
Коментари Харесай

Образователният министър: Държавата ще изплаща трета стипендия на обучаеми по професии, за които липсват кадри

Обмисля се страната да изплаща трета стипендия на учащите се в професионални посоки, за които има дефицит на пазара на труда. Това разгласи във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че тези стипендии ще бъдат ориентирани към покриване на таксите за образование. Професионалните посоки, в които се чака дефицит на фрагменти в идващите години са математика, химически и физически науки, педагогика на образованието. Просветният министър разяснява предлагането на работодателските организации висшето обучение да бъде гратис с условия децата, които приключват образованието си да остават в България.

„ В момента значително висшето обучение е гратис. Не е проблем за избрани професионални посоки да го създадем напълно гратис дотолкоз, доколкото студентите заплащат една дребна част от цената на образованието. Предвиждаме така наречен предпочитани професионални направление – като се изключи че усилваме приема, предоставяме и втори стипендии на студентите. Имаме някой професионални посоки, за които напълно премахнахме рестриктивните мерки за банкет. Това са математика, физически и химически науки, материали и материалознание, вяра, по които обмисляме да изплащаме трети стипендии, които да бъдат ориентирани главно към покриване на таксите. Не толкоз казуса в това какъв брой средства даваме. Проблемът е, че не можем юридически правно да задържим децата в България. Както знаете сме членове на Европейски Съюз и има свободно придвижване на артикули и хора “, уточни министър Вълчев.

Той посочи, че се прави профилно преструктуриране на системата. Последните три години мощно е понижен приемът в региона на публичните и обществени науки – приблизително с 50%, а за някой професионални посоки даже с 60%. Приемът в други посоки се стимулира– като педагогическите, инженерно техническите, природо-математическите и аграрните.

“Всяка година вкарваме нови ограничения за ограничение опциите за преписване по време на зрелостните изпити. Миналата година бе направена основна крачка в това отношение с въвеждането на модулите. Това лимитира опцията да се внесат в класната стая изпитни материали или резултати, защото учениците нямат опция да излизат по време на изпита. Нашите разбори демонстрират, че предходната година преписването внезапно е спаднало. Продължаваме с тази организация на модули “, осведоми министър Вълчев.

Той уточни, че през последните години няма авансово приключване на информация за изпитните тематики. Последно подобен проблем е имало преди седем години.
„ Проблемът е по-скоро след началото на изпитния час, след 8 часа сутринта, когато изпитните материали се разкодират в учебно заведение. Тогава деца, които са отвън учебното заведение вземат решение дилемите или вършат опити да вкарат отговорите във вътрешността. Но ние сме подхванали ограничения за сигурност. Както знаете във всяка стая има видеонаблюдение, имаме камери и така нататък “, разяснява Красимир Вълчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР