Обменният курс на рублата символично се засили до нивата, които

...
Обменният курс на рублата символично се засили до нивата, които
Коментари Харесай

Какъв курс на рублата е удобен за руската икономика

Обменният курс на рублата алегорично се ускори до равнищата, които бяха отпреди началото на специфичната интервенция в Украйна. И той направи това даже след оповестяването на нови наказания на Съединени американски щати. Защо съветската валута се държи по толкоз необикновен метод и ще продължи ли да се ускорява до 50-60 рубли за $?

Руската рубла се ускори внезапно в търговията в четвъртък до равнища, следени за последно преди Русия да стартира специфична интервенция в Украйна. Така рублата скочи с съвсем 6% до 75,3 по отношение на $, откакто за малко докосна 74,3, най-високото равнище от 11 февруари насам. До края на търговията доларът падна до 75,75 рубли, еврото - до 81,45 рубли.

Необичайната обстановка е, че сходно алегорично подсилване на рублата до равнищата, които са били преди началото на специфичната интервенция в Украйна, се случи на идващия ден след въвеждането на следващите строги наказания на Съединени американски щати, по-специално против “Сбербанк” и “Алфа-Банк”. Преди това глобите доведоха до логически спад на обменния курс на съветската валута. Защо в този момент всичко е друго?

„ Трябва да разберете, че системата за ценообразуване, открита от доста години на съветския валутен пазар, сега е нарушена и изцяло преначертана. Централната банка на Руската федерация и държавното управление започнаха редица ограничения, ориентирани към стабилизиране на обменния курс на рублата, и тези ограничения доведоха до стремежи резултат “, споделя Виталий Манжос, старши управител на риска в “Алго Капитал”.

По-специално, въвеждането на защитна комисионна за покупка на долари и евро на фондовата борса в размер на 12% направи безсмислени спекулативните покупки в кратковременен и средносрочен проект. Чуждестранните вложители към момента не могат да продават активи в рубли, да купуват задгранична валута и да изтеглят капитал от страната. Изкупуването на задгранична валута на вътрешния пазар също е спряно като част от бюджетното предписание. Износителите са длъжни да продават 80% от валутните доходи на вътрешния пазар. За физическите лица също стана по-трудно да изтеглят валута от страната.

„ С рестриктивните мерки за придвижване на капитали и условията за продажба на 80% от приходите от експортьори, няма кой да играе против рублата. Преди това рублата намаляваше основно заради нестабилното държание на нерезиденти на локални площадки, към които се свързваха локални играчи, само че в този момент интервенциите на съветския пазар не са налични за чужденци “, изяснява Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка “Зенит”.

Освен това вносът е намалял внезапно. „ Вносът на артикули на стойност 220-280 милиарда $ беше отчасти неразрешен или спрян, всеобщият произлязъл туризъм към Европа в действителност беше спрян и това е още 10-20 милиарда $, дивидентите не могат да бъдат изтеглени от страната - това е към 150-160 милиарда годишно. Взети дружно, всичко това неведнъж понижи търсенето на задгранична валута на вътрешния пазар “, споделя Александър Потавин, анализатор във “Финам”.

Мерките на Централната банка и държавното управление " отстраниха " търсенето на валута от пазара. Почти никой не може или не желае да я купи, тъй като няма нищо за нея. Не можете да вършиме пари от спекулации, не можете да купувате импорт, не можете да го изнасяте в чужбина и впрочем. От какъв валутен курс да се управляват в този момент, откакто Централната банка изтегли? Той в действителност отразява салдото на търсенето и предлагането от страна на купувачи и продавачи, вносители и експортьори. И от началото на специфичната интервенция имаше очевидно спиране на вноса на артикули.

„ За разлика от вноса, износът от Русия остава забележителен, тъй че най-големите компании ще продължат да дефинират цената на рублата. Около 30 милиарда $ задгранична валута навлиза на пазара на месец от експортьори, което е повече от 65% от размера на търговията в двойката долар/евро на Московската борса “, споделя Евстифеев.

Тези фундаментални фактори обаче не изясняват необикновеното подсилване на рублата на 7 април, незабавно след въвеждането на глобите на Съединени американски щати против “Сбербанк” и “Алфа-Банк”. На пазара има спекулации, че “Сбербанк” и “Алфа-Банк” са почнали преждевременно да продават валутни активи (за да не страдат от санкции), като по този метод обезпечават в допълнение търсене на рубли, което поддържа съветската валута в четвъртък. „ Трудно е да се реши кои организации продават задгранична валута на пазара “, споделя Манжос. Укрепването на рублата в четвъртък обаче може да се дължи на всеобщото изхвърляне на валутата. „ Продажбите на $ в размер над 80 рубли, които бяха закупени преди началото на мартенските събития, към момента бяха печеливши. В същото време огромен брой долари бяха закупени на борсата авансово, с по-нисък курс от в този момент “, споделя Манжос.

Какво ще се случи по-късно с рублата? Ако свръхпредлагането на задгранична валута на пазара се задържи, вносът не се съживи и финансовите ограничавания не бъдат отстранени, рублата може да продължи да се укрепва, сподели Потавин. При този ритъм рублата може да се ускори до 70 или даже до 50-60 рубли за $. „ Бюджетът за 2022 година включва цената в рублата на барел нефт в размер на 3,2 хиляди рубли, само че през март тя беше три пъти по-висока - съвсем 10 хиляди рубли за барел, даже макар проблемите с продажбата на нефт заради наказания и логистика. Това значи, че в кратковременен проект рублата може да си разреши да се ускори до 50-60 рубли за $ “, споделя Евстифеев.

Експертите обаче се съмняват, че Централната банка на Руската федерация ще разреши на рублата да се ускори толкоз доста. Вероятно ще стартира да работи в посока намаляване на валутния курс. А точно: да се анулират наложените ограничавания за закупуване на задгранична валута и експорт на капитали и даже може да се реши да се понижи главния лихвен %.

Защо мощната рубла е рискова? За популацията укрепването на рублата постоянно е удобно, само че мощната и скъпа национална валута не постоянно е добра за експортьорите, защото прави продуктите им по-скъпи в доларово изражение, а те получават по-малко доходи и облага, считат анализатори от “Фридъм Финанс”.

Но главното е, че мощната рубла е неизгодна за съветския бюджет, който може да получи по-малко доходи, а в този момент те са нужни повече от всеки път за поддръжка на популацията и фирмите, наранени от глобите. Дефицитът на бюджета ще изисква в допълнение печатане на рубли и това ще повдигне още повече така и така високата инфлация.

„ Следователно за известно малко време обменният курс на рублата в действителност може да се ускори, даже единствено с цел да облекчи психологическия дискомфорт на елементарните жители и да ограничи инфлацията. Но не чакаме рублата да се обезцени доста под 80-те по отношение на долара”, споделя Потавин. През идващия месец той чака Централната банка на Руската федерация да облекчи наложените ограничавания върху придвижването на капитали. Това ще увеличи търсенето на долари от еврото и ще свие рублата до по-удобни равнища за бюджета и държавното управление.

Трудно е да се каже недвусмислено кой курс на рублата ще бъде признат за комфортен за бюджета Централната банка и Министерството на финансите. Евстифеев счита, че в средносрочен проект е целесъобразно обменният курс да се поддържа над 70 рубли за $. Потавин приказва за граница от минимум 80 рубли за $.

„ Удобните равнища както за производителите, по този начин и за бюджета ще бъдат в диапазона от 80-90 рубли за $ и 90-100 рубли за евро.Но към този момент мненията по отношение на намаляването на съветския Брутният вътрешен продукт са доста разнообразни – свиването на стопанската система може да бъде в границите на 7%, а може и да доближи 20%, както предвижда “Голдман Сакс” да вземем за пример. Засега няма точни оценки и е мъчно да се плануват “, споделя Артьом Деев, началник на отдел „ Аналитични “ в “А-Маркетс”.

Манжос допуска, че Централната банка на Руската федерация въпреки всичко е сложила някакъв индиректен ориентир във връзка с стремежи и предстоящ обменен курс на щатския $ доникъде на тази година. „ Регулаторът ще купува физическо злато на вътрешния пазар на цена от 5000 рубли за грам. По отношение на релативно стабилната доларова стойност на златото (1930 $ за унция или 31,3 грама), това значи, че предстоящият обменен курс на щатския $ би трябвало да се приближи до равнището от 80 рубли. Ако обменният курс на $ е доста по-висок, за доставчиците ще бъде неизгодно да продават злато на Централната банка “, заключва Виталий Манжос.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР