Обмен на медикаментиДо декември Европейската агенция по лекарствата и държавите

...
Обмен на медикаментиДо декември Европейската агенция по лекарствата и държавите
Коментари Харесай

Правят критичен списък на лекарства за ЕС

Обмен на лекарства
До декември Европейската организация по медикаментите и страните членки ще изготвят лист, съдържащ сериозни медикаменти за Европейски Съюз, като ще се посочи кои са препаратите, обект на недостиг. Това разгласи европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду, която е в България и организира срещи с проф. Христо Хинков.

От изказването на Кириакиду стана ясно, че при започване на 2024 година ще бъде основан европейски механизъм на взаимност, който ще бъде на доброволни начала, и страните членки ще могат да си обменят и преразпределят медикаменти, когато има дефицит на лекарства. “Работим и с производителите, с цел да уточним къде се появява дефицит и какви са аргументите ”, сподели още еврокомисарят по опазване на здравето.

При изискванията на обединен пазар не утвърждаваме възбрана на експорт на медикаменти, защото това затруднява достъпа до медикаменти на други страни членки, сподели Кириакиду. “Забраната за експорт на медикаменти не е най-хубавото решение, това е краткотрайно ”, уточни от своя страна министър Хинков. Припомняме, че на 2 ноември той издаде краткотрайна заповед за възбрана на експорт на инсулин от България до края на декември поради тъжби на пациенти, че липсват животоподдържащи лекарства.

Със възбрана за експорт са и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст. Министър Хинков съобщи, че България ще се причисли към идния механизъм за обмяна на медикаменти при потребност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР