Облигационерите поискали от БДЖ 40 милиона лева до края на

...
Облигационерите поискали от БДЖ 40 милиона лева до края на
Коментари Харесай

Кредиторите поискали от БДЖ 40 млн. лв. до края на юни

Облигационерите поискали от БДЖ 40 милиона лв. до края на месец юни, с цел да прекратят възбраната върху постройката на БДЖ в центъра на София.
Това би трябвало да стане на две вноски от по 20 милиона лв. . Това съобщи финансовият шеф на " Холдинг БДЖ " Филип Алексиев на изключителна конференция по отношение на продажбата на постройката на сдружението , намираща се против къщата музей на Иван Вазов на улица " Иван Вазов " №3 в София.

 Продават постройката на БДЖ в центъра на София
Продават постройката на БДЖ в центъра на София

Исканата цена е повече от 7 млн. лв.

По думите на Алексиев историята към постройката на БДЖ в центъра на София не е нова. Сградата била възбранена още на 20 март 2014 година във връзка отговорностите на " Холдинг БДЖ " по по този начин наречения втори облигационен заем. До момента облигационерите се въздържали от предприемането на дейности по отношение на постройката, само че неотдавна решили да го създадат, " т.е. да пуснат на обществен обмен постройката или т.е. половинката, защото половината от тази постройка е благосъстоятелност на БДЖ, останалата половина на НКЖИ. "

Според финансовия началник на холдинга през последните години БДЖ е поддържало деен разговор с облигационерите, а сегашната мярка е инструмент, който те употребяват, за по-добри позиции в границите на договарянията , които се водят за окончателното разрешаване на казуса с този облигационен заем .

 Запорираха 40 млн. лева от сметките на БДЖ Обновена
Запорираха 40 млн. лева от сметките на БДЖ

Транспортното министерство търси решение, с цел да не се стопира активността на БДЖ

" Ние имаме писмо от облигационерите преди няколко дни, когато пристигна, и там се слагат няколко условия, а точно до края на юни да се платят парите, по които " БДЖ-Пътнически транспорти " е наказано. Става въпрос за 20 милиона евро. И също по този начин " БДЖ-Пътнически транспорти " да стъпи като непринуден съдлъжник, с цел да се избегнат последващи правосъдни каузи, надлежно разноски по тези каузи ", уточни Алексиев.

Той изясни и за какво " БДЖ-Пътнически транспорти " би трябвало да стане съдлъжник. По думите му при преобразуването на БДЖ през 2011 година огромна част от активите на БДЖ са отишли в двете дъщерни сдружения, надлежно според комерсиалния закон те носят солидарна отговорност за отговорностите на преобразуваното сдружението до размера на получените активи.

" Не сме спирали да плащаме ... След одобряването на държавната помощ през юни предходната година, БДЖ получи на няколко транша от страната и надлежно ги преведе на своите кредитори, както на облигационерите, по този начин и на Национална агенция за приходите. Н овото което се случи е, че април месец излезе неоправдателното решение против " БДЖ-Пътнически транспорти " , с което съдът признава " БДЖ-Пътнически транспорти " за взаимен длъжни в размер до 20 милиона евро , какъвто беше желае на облигационерите ", изясни още финансовият шеф на сдружението.

 Московски: БДЖ ще спре, в случай че стартира ликвидация на локомотиви
Московски: БДЖ ще спре, в случай че стартира ликвидация на локомотиви

С помощта на Владислав Горанов да бъде решен казуса, надява се Московски

Алексиев уточни и че през последните години отговорностите на сдружението доста са намалели " с много притискане на зъби ", само че това е станало за сметка на поддръжката на преносимия състав.

" За страдание, заради тази причина услугата, която сега се предлага, не е на равнището, което хората биха желали ", съобщи още той и добави, че в идващите седмици или месеци, когато сдружението успее да уреди казуса със отговорностите към кредиторите, БДЖ ще пристъпи последователно към " дългочаканата рационализация ".

 Служителите, разкрили фиктивните поправки в БДЖ, уволнени
Служителите, разкрили фиктивните поправки в БДЖ, уволнени

Ръководството на БДЖ демонстрира беззащитност пред истината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР