Облеклото е вид послание, посланик на добра воля. В това

...
Облеклото е вид послание, посланик на добра воля. В това
Коментари Харесай

Дизайнерът от Киргизстан Жумагул Сариева: Традициите в облеклото трябва да се възраждат

Облеклото е тип обръщение, дипломат на благосклонност. В това вярва Жумагул Сариева - фешън дизайнер от Киргизстан. Сариева взе присъединяване в Седмицата на Зелената Мода в София (Sofia Green Fashion Days), която се провежда за повторно в България.   
В сегашен Киргизстан младежта търси корените си посредством облеклото. Хората се завръщат към екопродукти и екологични фешън трендове, с цел да могат по този метод да се грижат по-добре за здравето си, споделя Сариева.

" В Киргизстан скоро ще стартират Световните номадски игри и всички сме в очакване. (Те ще се проведат през септември т.г. в туристическото градче Чолпон-Ата, на езерото Исик-кул). Целият народ се готви за програмата на тези номадски игри, които можете да посетите и като екскурзиант.  В програмата са включени както старинни, обичайни спортни игри, по този начин и демонстрации на обичайни дрехи ", нахвърля линии от живота в Киргизстан дизайнерката, влюбена в традициите. Животът и стилната промишленост се развиват, имаме доста мощни дизайнери и художници, в креативно отношение ние сме доста развъртян народ, споделя Жумагул Сариева.

" Най-много ентусиазъм черпя от предците си, видяла съм работата на баба ми и дядо ми, а майка ми е разказвала по какъв начин се създават разнообразни орнаменти -  в Киргизстан те са код за всяко едно семейство, не просто орнаменти въобще. В Киргизстан фамилен орнамент се влага и слага върху облеклата, съдовете за хранене и в обичайния ширдàк (киргизки филц за юрти и постелки, който се получава посредством сплескване на овча вълна и е сходен на материала на старите български постелки " плъсти " ). Фамилният орнамент би трябвало да е целеустремен, да служи като протекция за съответния човек и съответното семейство. Разказите на майка ми породиха у мене желанието да възобновя тези обичайни умения, тъй като хората, които още ги практикуват, са на възраст над 90 години и за жалост към този момент си отиват, а актуалната юноша, да вземем за пример моите деца, не знаят нищо за тези обичаи в облеклото. Моята задача е в това да възвръщам историческите дрехи и да ги предавам на младежта ", отбелязва Жумагул Сариева. 

По думите й, Европа обаче е направила огромни крачки напред в стилните дрехи и в виталния комфорт, а в Киргизстан хората не помнят корените си и обичайните дрехи, които дават сила. Има обаче и добра вест - в страната е на мода чапàнът - обичайната киргизка връхна дреха, вид кафтан.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР