Облекченият внос на специалисти от трети страни се очаква с

...
Облекченият внос на специалисти от трети страни се очаква с
Коментари Харесай

Лидери по време на криза

Облекченият импорт на експерти от трети страни се чака с неспокойствие от бизнеса Правилният избор на цели лишава от напрежението в сложни времена В рецесия изпъкват водачите, които се вслушват в чиновниците си
В момента бизнесът действа в условия на няколко рецесии - инфлация, войната в Украйна и постпандемична среда. За да преминат фирмите гладко през тях, водачите им възприемат метод на гъвкаво ръководство и се вслушват в хората си, преди да приложат решение.

Влизането на България в " Шенген " и еврозоната би подействало като психически фактор за повишение на доверието на задграничните вложители, които " поглеждат " към страната ни. А потреблението на така наречен " сини карти " за експерти от трети страни и съкращаването на бавните административни процедури за привличането им, би улеснило организациите, които се затрудняват с намирането на хора за работа.
Реклама
Това са другите аспекти на един и същи развой по отношение на бъдещето на работата в новата среда, стана ясно по време на полемика на конференцията за HR и водачество The Future of Work Summit 2022, проведена от " Капитал " и " Кариери ". В нея участваха Иван Житиянов, изпълнителен шеф нa Telelink Business Services (TBS), Петър Торнев, шеф на софтуерния център на Accenture в България, Илия Кръстев, изпълнителен шеф на A Data Pro и Таня Косева-Бошова, ръководещ сътрудник в Lion`s Head и Park Lane Developments.
741 сини карти за висококвалифицирани експерти,
които идват от трети страни да работят в България, са издадени от началото на годината доникъде на октомври. Това е съвсем два пъти повече по отношение на 2021 година, само че все пак процедурата към момента лишава доста време. България има обвързване до ноември 2024 година да транспонира законодателство за сини карти на Европейския съюз.

" През тази година успяхме да случим една бърза процедура, само че тя е по-скоро обвързвана с релокация на хора, а не с привличане на нови хора. Ако има компания, което желае да внесе за работа в България повече от 10 души, тя минава през бърза процедура, на която задачата ѝ е целият развой да се случи за 1 месец. Същият развой все още лишава три и повече месеца. А преди няколко години отнемаше шест месеца ", изяснява Илия Кръстев от A Data Pro по време на конференцията и добави, че няколко асоциации, в които компанията взе участие, интензивно са работили законодателството да се транспонира по-бързо, с цел да може България да се трансформира в локация, която притегля хора както от Украйна, по този начин и от други страни.
Kaк водачите трансфораха рецесиите във опция
Важно е във времена на рецесия компанията да може да даде сигурност на чиновниците си. " Лично се опитваме да изпреварваме инфлационния напън, доколкото е допустимо. В началото на тази година направихме приблизително нарастване на възнагражденията с 16%, а при нископлатените и младежите нарастването стигна до 30-35% ", съобщи Иван Житиянов от TBS.
Реклама
Други компании пък се оправят, като усилват вложенията си. " По време на рецесията инвестирахме в метаморфоза на екипа и във физическа инвестиция в постройките, които управляваме ", изясни Таня Koсевa-Бошова от Lion`s Head и Park Lane Developments. Компанията за отдаване на офис площи чартърен е вложила 1.5 млн. евро в един от активите си в страната - " Мегапарк ". " Целта ни беше да го превърнем в място за обитаване - тъй като за нас ходенето на работа е част от нашия живот. Направихме голяма инвестиция, с цел да създадем зелено и хубаво място - с места за хранене, фризьорски салон, фитнес и така нататък ", добавя тя.
Лидерските умения през 2023 година
" За мен е шокиращо, когато чуя, че вследствие на пандемията фирмите са станали по-прозрачни и работят за по-голямо доверие сред екипите. Ако едвам в този момент си схванал, че би трябвало да си транспарантен и да работиш за доверие - ситуацията е доста неприятно ", показа Петър Торнев от " Accenture България " по време на полемиката.

Дистанционната работа и хибридният модел са процедура в " Accenture България " от 5-6 години. По думите на Торнев, когато работят отдалечено, доста от чиновниците добиват чувството, че го вършат като контрактори и мениджърите са забелязвали, че организационните полезности стартират да се губят. Ето за какво Accenture вкарва политика на обгрижване на чиновници от водачи на екипи. Те имат персонален ангажимент да поддържат връзка с членовете на екипа си по емпатиен метод и да подават противоположна връзка до HR и директния управител. " Усилията, които трябваше да поставяме, бяха да ангажираме чиновниците по този начин, че да не губят възприятието за принадлежност към компанията ", добавя Петър Торнев.

Мнението споделя и Илия Кръстев, съгласно който също коронавирус рецесията е трансформирала модела на работа с хора и e сложила провокации пред съхранието на организационната просвета: " Говорим за повече от една рецесия. През последните две години най-големите провокации бяха свързани с това по какъв начин променяме модела на работа с хора. Обърнахме се към модел, в който сме все по-пръсната организация, в която въпросът - по какъв начин задържаме, мотивираме, оказваме помощ и развиваме хората си, е предпочитан. Трябва да мислим по какъв начин организацията да резервира бизнеса си, само че и организационния дух и да продължи да съществува отсега нататък ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР