Облекчения за инвестиционните бизнес намерения, свързани със задължителните процедури за

...
Облекчения за инвестиционните бизнес намерения, свързани със задължителните процедури за
Коментари Харесай

Кабинетът предлага облекчения за бизнеса, свързани с екологичните оценки на проекти

Облекчения за капиталовите бизнес планове, свързани със наложителните процедури за оценка въздействието им върху околната среда, са заложени в промени в Закона за запазване на околната среда, препоръчани от държавното управление на съвещанието тази сряда.

Поправките целят облекчение на административната тежест за бизнеса, гласят претекстовете. С измененията се урежда опция за обединена процедура при капиталови оферти, които подлежат по едно и също време на три процедури – наложителна оценка за влияние върху околната среда, сложно позволение и/или отчет за сигурност. Възложителите ще имат опция да избират дали трите процедури да вървят дружно или поотделно.

В общата процедура се събират и правят оценка условията по трите процедури единствено в границите на Оценка на въздействието върху околната среда. Това води до понижаване на общата дълготрайност два или три пъти. Общата процедура икономисва разноски на вложителите. Намалява се и броят на изискваните документи, защото ще се събират по длъжностен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Същевременно при обединена процедура се подсигурява, че са изпълнени условията за запазване на околната среда и човешкото здраве и при идващите стадии на разрешаване и употреба.

Намалява се също и срокът за установяване на използваната процедура при планувани промени в работата на съоръжения с издадено сложно позволение. Постига се облекчение на бизнеса и поощряване използването на доброволни задължения по запазване на околната среда посредством схемата EMAS и схемата на Европейски Съюз за екомаркировка.

Законопроектът усъвършенства процеса по публичен достъп до информацията за капиталовите оферти. Предвижда се способният орган да афишира предложенията на интернет страницата си и да уведомява документално кмета на съответната община, регион или кметство, който афишира капиталовото предложение на интернет страницата си или на друго публично място.

Във връзка с препоръчаните промени се вършат и промени в Закона за биологичното многообразие, Закона за ръководство на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на атмосферния въздух и в други нормативни актове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР