Облекчение за работодателите и по-строги изисквания към службите по трудова

...
Облекчение за работодателите и по-строги изисквания към службите по трудова
Коментари Харесай

Пишат стандарт за службите за трудова медицина

Облекчение за работодателите и по-строги условия към службите по трудова медицина плануват промени, оповестени за публично разискване от общественото министерство.

С тях отпада подаването на уведомления в Инспекцията по труда, когато няма смяна обвързвана с обезпечаването на здравословните и безвредни условия на труд.

Въвеждат се стандарти за активността на службите по трудова медицина, с които работодателите са длъжни да имат подписан контракт.

Социалното министерство твърди, че активността на част от службите е официална, а контролът - неефикасен.

--> Диляна Иванова работи като счетоводител и приветства въвеждането на стандарти за активността на службите по трудова медицина.

„ По-скоро би трябвало да се обърне внимание не толкоз на формалните документи, които се попълнят, колкото на разясненията, ориентирани към служащия, какви са правата му”, разяснява тя.

Сред дейностите на службите по трудова медицина е оценка на рисковете на работното място, изискванията на труд и произлизащите последствия за здравето на чиновниците.

„ Невинаги службата по трудова медицина извършва всичко, което е записано в закона, и това несъмнено е в резултат на занижения надзор на тази служба”, счита работодателят Георги Ангелов.

Контролът е в „ ръцете” на районните здравни инспекциии.

В отговор до bTV се твърди, че той се прави най-малко един път годишно.

От общественото министерство пък показват, че липсват критерии за качество, което води до условност в работата на службите, до неефикасен надзор и до слаба мотивация на работодателите да обезпечат трудово-медицинско обслужване.

„ Критиките са до болежка вeрни и справедливи. Tя е официална, тъй като и двете страни са отговорни – работодателите доста постоянно желаят просто да отчетат някаква дейност”, съобщи проф. Евгения Димчева, шеф на работа по трудова медицина.

Писането на стандартите следва.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР