Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като

...
Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като
Коментари Харесай

Безплатна регистрация на свинете в задния двор

Облекчава се режимът за регистрация на персоналните стопанства, откакто Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската активност.

Той планува актуализиране на националните ограничения и решение на някои незабавни въпроси с оглед настоящата епизоотична конюнктура в страната. Промените плануват режимът за регистрация на персоналните стопанства да бъде омекотен и безвъзмезден.

По този метод се понижава административната тежест за жителите, което е главен приоритет на страната. Отпада условието стопаните на персонални стопанства да подават персонално заявление за регистрация в Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ). С цел облекчение то ще се подава и при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен период да го даде в ОДБХ.

Обстановка

Законодателните промените са в резултат на усложнената епизоотична конюнктура на територията на цяла Европа и имат за цел да подсигуряват здравето на животните и хората в България.
Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще би трябвало да съблюдават условията за идентификация на животните, запазване на здравословното им положение, както и да документират придвижването от и към животновъдните обекти.

Самоконтрол

За тази цел ще е належащо да основат и извършват стратегии за самоконтрол на заболявания и да съблюдават избрани условия при населване на животновъдните обекти.

Ще бъде усъвършенствана и организацията на ветеринарномедицинското обслужване на животните на територията на обещано обитаемо място. Това ще стане посредством въвеждане на териториален принцип при подписване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари, за осъществяване на ограниченията по програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните и зоонози.

С цел обезпечаване на биосигурност във фермите, не се разрешава на регистрирани ветеринарни лекари, сключили контракти за профилактика със притежатели на индустриални ферми за прасета и птици, да подписват такива и със притежатели на персонални стопанства.

Предвижда се честотата на визитите в обектите да бъде избрана в специфична процедура.

Спират инспекциите в свиневъдните стопанства

Държавна фирма „ Земеделие” прекратява до второ разпореждане физическите инспекции на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е разпоредена със заповед на изпълнителния шеф на фонда Васил Грудев. Тя е част от спешните ограничения, подхванати от страната, за предварителна защита и превъзмогване разпространяването на чумата по свинете.

При обмисляне на инспекциите на място ДФЗ всекидневно ще наблюдава информацията за настоящата епизоотична обстановка на формалния уебсайт на БАБХ.

Преди осъществяване на посещаване на място при претендентите за финансово подкрепяне от ДФЗ, ще бъде спазвана оповестената информация от БАБХ както по повод местоположението на свиневъдни обекти, по този начин и по отношение на наложените ограничавания за напредване на хора и транспортни средства.

*Снимка: Агро Телеграф
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР