Облаците имат свойството да отразяват слънчевата светлина. На Земята те

...
Облаците имат свойството да отразяват слънчевата светлина. На Земята те
Коментари Харесай

Това е най-голямото космическо „огледало“

Облаците имат свойството да отразяват слънчевата светлина. На Земята те отразяват към 30 % от слънчевата светлина назад в космоса. Венера, напълно покрита с облаци, отразява 75 %, което я прави и най-яркият обект в нашето нощно небе . Наскоро обаче астрономите откриха екзопланета, която е даже още по-блестяща. Екзопланетата LTT9779b отразява 80 % от звездната светлина , която получава, което я прави най-блестящата, известна до момента, планета или най-голямото галактическо " огледало " във Вселената.

Количеството, с което се мери отразената от една планета светлина, се назовава албедо. Колкото по-отразяваща е повърхността, толкоз по-високо е албедото. Тъмните и грапави повърхности всмукват светлината и по тази причина множеството светове, в случай че нямат доста облаци или в случай че не са покрити с лед, имат ниско албедо. LTT9779b има необикновено албедо, което е доаста изненадващо за учените, тъй като съгласно тях тази планета въобще не би трябвало да има облаци или даже атмосфера.

This scorching world is covered by reflective clouds made of metals and silica.
— IFLScience (@IFLScience)
Открита благодарение на задачата „ Хеопс “ на Европейската галактическа организация (ESA), планетата обикаля към звезда, сходна на Слънцето, единствено за 19 часа и е толкоз покрай нея, че обърнатата към звездата страна е с температура 2000°C . LTT9779b е малко по-тежка и малко по-голяма от Нептун, а впечатляващата й отразяваща дарба се дължи облаците, които построяват атмосферата му.

„ Представете си планета, кръжаща извънредно покрай своята звезда, с тежки облаци от железни частици, от които валят титанови капчици “, сподели съавторът Джеймс Дженкинс, астроном от университета Диего Порталес и CATA (Сантяго, Чили).

Тази планета несъмнено е тайнственост. Има забележителна разлика сред известните ни планети с размерите на Нептун, които обикалят толкоз покрай своята звезда. Причината, считат астрономите, е елементарна. По-големите планети, имат задоволително мощна гравитация, с цел да поддържат атмосферата си през множеството време. Но атмосферите на планетите сходни на Нептун би трябвало да бъдат издухвани, като оставят след себе си скалисто ядро с размерите на Земята. Тази планета може да е изключение заради необикновените й облаци , които отразяват огромна част от светлината, като дават на планетата късмет да резервира газовата си обвивка.

Друго необичайно е, че при температурите, които се следят на тази планета, не би трябвало въобще да има облаци, та даже и да са направени от стъклени или железни частици. И въпреки всичко те съществуват карайки този отдалечен свят целият да свети.

New
ESA locates the largest known “mirror ” in the Universe
More:
— Black Hole (@konstructivizm)
Всяка температура над 100°C е прекомерно гореща, с цел да се образуват водни облаци.

„ Беше в действителност мистерия, до момента в който не разбрахме, че би трябвало да мислим за това събитие като за облак формиран по същия метод както се случва кондензът в банята, откакто сме си взели парещ душ “, изясни Вивиен Парментие, откривател в Обсерваторията на Кот д'Азур (Франция) и съавтор на проучването.

„ За да запарите една баня, можете или да охладите въздуха, до момента в който водната пара кондензира, или да оставите горещата вода да тече, до момента в който се образува пара. По същия метод LTT9779 b образува своите железни облаци, макар че там е толкоз горещо. "

Изследването е оповестено в списание Astronomy & Astrophysics.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР