Областният управител Здравко Димитров дари целия тираж от второто издание

...
Областният управител Здравко Димитров дари целия тираж от второто издание
Коментари Харесай

Здравко Димитров подкрепи книга срещу антисемитизма

Областният шеф Здравко Димитров подари целия тираж от второто издание на книгата на Тодор Тончев „ Основателен ли е у нас антисемитизмът ” на наследниците на създателя.

Книгата излиза от щемпел в София през 1938 година, като резултат от мощна хуманна реакция против зараждащия се в този миг държавен антисемитизъм в България. Тогава книгата е инкриминирана, а нейният създател е арестуван и наказан на една година, която излежава в Кюстендилския затвор.

Инициативата за преиздаването на книгата е на дъщерята на създателя - доктор Валентина Тончева, която по този метод извършва бащиния завет да резервира загатна от историческите събития от това време и стана факт с помощта на напъните на Здравко Димитров и екипа му.

„ В съдържателно отношение книгата съставлява известно издание, в което е направена къса историческа ретроспекция за еврейската общественост в България. В случая по-важни обаче са идейните послания, посредством които се отстояват и споделят най-общочовешките духовни полезности за приемливост към разликите и споделена обич към индивида, без значение от неговия генезис и вяра “, споделят в предговора проф. доктор Русалена Пенджекова-Христева и доцент доктор Пламен Славов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР