Областният управител на Враца Малина Николова проведе заседание, на което

...
Областният управител на Враца Малина Николова проведе заседание, на което
Коментари Харесай

Набелязват мерки срещу риска от отпадане от училище

Областният шеф на Враца Малина Николова организира съвещание, на което беше показана информация за действието на Механизма по обгръщане и задържане на деца и възпитаници в детските градини и учебните заведения и активността на екипите в взаимната им работа с държавните звена. На съвещанието бяха набелязани и ограниченията по предварителна защита на риска от отпадане от просветителната система.

„ Отчетът за активността на екипите за обсег и действието на Механизма през последните две години е значима насочна точка за бъдещите ни взаимни дейности и координацията сред институциите. Важно е също по този начин да разпространяваме постигнатите резултати и положителни практики по активността за обгръщане на децата и учениците “, означи при започване на срещата Малина Николова.

Началникът на районното ръководство на образованието - Враца Галина Евденова показа детайлна информация за активността на екипите по обсег и постигнатите резултати по написаните в Механизма отговорности на страните. Тя посочи, че са направени близо 2300 обходи, а върнатите в клас възпитаници са 397. Обезпокоителен е фактът, че 579 са учениците от региона, които са отпътували в чужбина, 238 не са открити на адрес, а 43 са отказалите се да бъдат записани в образователно заведение. Наложени са 188 санкции на родители, по реда на член 347 от ЗПУО с санкция в размер от 50 до 150 лева

По данни на РУО за образователната 2018/2019 година са отпаднали общо 71 възпитаници, като 52 от тях са под 16 години. „ Най-много отпаднали възпитаници има в община Бяла Слатина – 22-ма и в общините Борован и Оряхово – по 10.  За недопускане на отпадане от учебно заведение е нужна дейна активност от просветителните институции, продължаващи междуинституционални ограничения и взаимоотношения, а също и нормативни промени, гарантиращи родителската ангажираност “, заяви Галина Евденова.
Най-голям е делът на учениците, които са отпаднали заради огромен брой отсъствия, както и тръгване в чужбина, пренасяне в друга област, фамилни или обществени проблеми.

На съвещанието бяха препоръчани ограничения за предварителна защита и споделен опит на общините за понижаване на отпадането на деца и възпитаници.  
Началникът на РУО–Враца означи, че предстоят промени в Механизма, като се планува основаване на непрекъснато настоящи екипи в детските градини и учебните заведения (екипи за превенция), прецизиране на периоди и отговорности на участниците, образуване на регулярен продан на информация сред ангажираните институции и съгласуване на техните взаимни дейности за налагане на дисциплиниращи наказания за родителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР