Областният управител на Враца е поискал да бъде удължено бедственото

...
Областният управител на Враца е поискал да бъде удължено бедственото
Коментари Харесай

Ще удължат ли бедственото положение в общините Мизия, Хайредин и Борован?

Областният шеф на Враца е изискал да бъде удължено бедственото състояние в общините Мизия, Хайредин и Борован до 10 август , заяви зам. регионалният шеф Мирослав Комитски, който придружаваше министър Николай Нанков по време на инспекцията му в Мизия.
 

Министърът на районното развиване и благоустройството посети през днешния ден града, който бе обиден от проливен дъжд и наводняване преди седмица, и ревизира по какъв начин се работи по ликвидирането на вредите.
 
 Министерство на регионалното развитие, Пресцентър

Николай Нанков уточни, че удължаването на бедственото състояние в трите общини е превантивна мярка , с цел да продължи бързото осъществяване на аварийно-възстановителните действия и да се обезпечи финансирането им. Искането за удължение на бедственото състояние би трябвало да бъде в съгласие с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който е ръководител на Междуведомственото комисия по бедствията.
 

" Няма непроходима улица в Мизия, положена е трошено-каменна настилка, градът се връща към естествения живот ", сподели министър Нанков и похвали бързите темпове на работа на локалните управляващи и пътноподдържащата компания, която извършва възстановителните действия. Той добави, че следва да бъде възобновен и уголемен каналът за дъждовна вода по ул. " Петко Банков ".-->
 
 Министерство на регионалното развитие, Пресцентър

Днес бе асфалтиран и сектор от улицата, с цел да се обезпечи достъп до детската градина и постройката на обществения патронаж , мощно наранени от наводнението. Предварителните оценки на вредите от наводнението в Мизия са редуцирани от специалистите, сподели още министър Николай Нанков , като напомни, че преди седмица последствията бяха оценени за над 3 млн. лв..
 

 
 Министерство на регионалното развитие, Пресцентър

Пораженията по републиканската пътна мрежа от изобилните превалявания в цялата област са за 209 000 лв. , добави той. По обществената инфраструктура в община Мизия вредите са към 2,4 млн. лв., посочи районният министър. Част от изровените улици от пороя са включени в извоюван от общината план за главен ремонт по програмата за селските региони, изясни той. Затова след възобновяване на вредите, част от средствата по плана ще бъдат пренасочени за обновяването на други улици в града.
 


Общо 732 семейства в Мизия са наранени от последното наводняване, сподели кметът на общината Виолин Крушовенски. Той посочи, че са били наводнени изби, приземни етажи и дворове, само че няма градивни промени в постройките. Крушовенски уточни, че общината ще се опита да помогне на потърпевшите. Той добави, че почистването на града и парцелите продължава и към този момент няма заплаха от болести за хората.
 
 Министерство на регионалното развитие, Пресцентър

Министър Николай Нанков означи, че през идната седмица ще бъдат ясни и какви са вредите по преливника на язовир " Рогозен-1 ", който също бе обиден от високите води от дъждовете, а възстановителните работи по него не са приключени. Той сподели, че е стартирана процедура по възлагане на укрепването на стената на другия проблематичен язовир в община Хайредин - " Бързина ".
 
От другата седмица ще стартира и работата за обезопасяването на язовирите в община Борован , които се в една каскада с водоемите в община Хайредин. Осигурени са 147 000 лв. за почистването на речните корита в област Враца отвън урбанизираните територии, добави заместник-областният шеф Мирослав Комитски. Той изясни, че една от реките е Скът, а работата по почистването й ще се прави по едно и също време с укрепването на рисковите язовири.
 
 Министерство на регионалното развитие, Пресцентър
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР