Областният Управител на Варненска област Стоян Пасев свика Областния съвет

...
Областният Управител на Варненска област Стоян Пасев свика Областния съвет
Коментари Харесай

Важни проекти за Варна обсъждаха в Областна управа

Областният Управител на Варненска област Стоян Пасев свика Областния съвет за развиване през днешния ден. Във фокуса на внимание бяха определящи за развиването на района значими европейски планове. На съвещанието участва госпожа Жарлот Жабо- представител на Европейската комисия.  
Представена бе активността по плана BLUE NET- мрежа на морските клъстъри за наследник напредък на стопанските системи на морските страни. В полемиката участваха и представители на сътрудниците по плана от Италия, Румъния, Хърватия, Албания, както и представител на Групово дело " Морско дело и риболовство ". Италианските сътрудници споделиха позитивни практики от клъстъра във Венеция.
Особено внимание бе отделено на Регионалната стратегия по ПУГМ/ проекти по устойчива градска мобилност/ и правенето на районните проекти. Варненска област е първата в страната, която стартира да работи по казуса - основаване на гъвкави транспортни системи в сходство с задачите на Регионалния проект за развитие- " Подобряване на вътрешно- районната съгласуваност и досегаемост до обекти за услуги, туризъм, рекреация, просвета ". 
Г-жа Пепа Ризова- специалист на Клуб " Устойчиво развиване на гражданското общество " /УРГО/- народен координатор по подвижността и българския сътрудник в европейските планове " Просперити " и " Последната миля ", показа пред участниците в съвета плана " Просперити "- разцвет посредством нововъведения и промоция на Плановете за устойчива градска подвижност /ПУГМ/. 
Целта на плана е да се подтиква въвеждането на проектите в страните членки посредством активиране на национално и районно ниво. В плана вземат участие 27 колегата от 15 страни-членки на Европейски Съюз. Българският представител в плана е Клуб УРГО, чийто представители госпожа Лучия Илиева и Пепа Ризова участваха в създаването на плана. Втори сътрудник е Община Варна. 
Бюджетът на плана е 3 188 благ. евро и е финансиран напълно от Европейски Съюз. Важна стъпка в реализирането на плана " Просперите " бе подписването на Споразумение сред Областна администрация Варна и Клуб УРГО за основаване на Регионална Програма по ПУГМ- проекти за устойчива градска подвижност за Област Варна. Програмата ще бъде пилотен документ, който ще подкрепя създаването на мобилните проекти и внедряването на ограничения за устойчива подвижност в градовете и курортните селища в Област Варна. 
Чрез нея ще се получи и синергия с течащият сега план " Последната миля ", в границите на който общините от Варненска област създават ограничения за гъвкави транспортни услуги и мобилни проекти.  
Г-н Младен Иванов- началник на плана " Просперити " от Община Варна обърна внимание на нужните ограничения и действия на районно и общинско равнище, които да подкрепят изработването и внедряването на Общинския проект за градска подвижност на Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР