Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с

...
Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с
Коментари Харесай

Областна администрация ще подкрепя усилията на МТСП за популяризиране и подкрепа на социалните предприятия

Областният шеф на Варна доцент Андрияна Андреева се срещна с представители на мрежата от фокус-точки на районно равнище, които са основани да поддържат обществената и солидарна стопанска система, в това число и за цифровизация на процесите на обществените предприятия. На територията на Варненска област има единствено 4 такива предприятия, а задачата на утвърждения План за дейности по обществена стопанска система е уязвимите групи от хора да се осведомят за нормативната уредба, за преимуществата от основаването и активността на обществените предприятия. Това оповестиха от Областна администрация.

На срещата бяха разисквани съответни въпроси за опцията да се увеличи осведомеността на всички заинтригувани групи от хора в района, по отношение на правните, финансови и други аспекти, свързани със основаването на обществени предприятия и с поддръжката на общественото предприемачество. В тази връзка бяха дискутирани опциите за основаване на партньорства и съдействие сред някои от субектите на обществената и солидарна стопанска система и междинните и висши учебни заведения в района. Конкретната уязвима група, която би могла да се насърчи към обществено предприемачество са младежите, които в този момент излизат от просветителните структури на междинните и висши учебни заведения. Това би могло да се случи посредством осъществяване на осведомителни акции, конгреси или семинари с всички заинтригувани страни.

За първи път в настоящото законодателство Законът за предприятията на обществената и солидарна стопанска система (ЗПССИ) дава легално определение на обществено дружество и със специфични правила показва субектите на този самостоятелен икономически бранш. Тук попадат хора с трайни увреждания, дълготрайно безработни лица, лица до 29 годишна възраст, лица, които отглеждат деца с трайни увреждания и получават помощи по чл.8д от Закона за фамилни помощи за деца, лица, изтърпели наказване отнемане от независимост за период, не по-кратък от 5 години, лица, получили статут на специфична протекция по реда на Закона за битка с трафика на хора, лица, потърпевши от домашно принуждение по смисъла на Закона за отбрана от домашното принуждение и други

Това е първата от серията работни срещи на Областния шеф с представители на мрежата от фокус-точки за района. Предстои разискването на опцията за обща самодейност на Североизточния район и основаването на пилотен план за разпространение и поддръжка на обществените предприятия, съобразени със спецификата на района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР