Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров участва в тържественото

...
Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров участва в тържественото
Коментари Харесай

Илиан Тодоров: Преди 143 г българите въстават не срещу присъствието и съжителството, а срещу турското робство

Областният шеф на Софийска област Илиан Тодоров взе участие в тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание в Копривщица.

В словото си Тодоров напомни за какво Априлското въстание е най- значимото историческо събитие за България.

„ Април 1876-та година българите под турско иго въстават в името на най-ценното си – свободата. Еманацията на техния разтревожен и непреклонен дух се назовава Априлско въстание. Българите въстават не против „ съжителството “, не против дискриминирането, както написа в учебниците по история, а против робството. В тъканта на Априлското въстание са имената на Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Васил Петлешков, Георги Икономов, Георги Тиханек….Да се знае! Те въстават против робството, против зверствата, против насилственото потурчване, не против наличието. “

Той прикани да се знае и помни историческата истина, такава каквато е, а не каквато се пробват да показват в учебниците по история, а точно, че преди 143 години героичните българи не желаят повече да търпят и въстават против турския подтисник. Тодоров акцентира, че през днешния ден живеем във времена на замяна на исторически обстоятелства, времена, в които за баташкото кръвопролитие се приказва като за мит, а за турското иго като за метафора.

„ Живеем във време на жестока замяна. Време, в което някои си разрешиха да приказват за „ мита Батак “. На тях ще им кажа: „ Идете и вижте. Там вляво, в църквата в Батак има едно кладенче. Просто сведете глава и се смирете! “ Не слушайте гласовете на подмяната! Слушайте сърцето си! “ Областният шеф прикани в никакъв случай да не забравяме думите и заветите на героите на Априлското въстание. „ Помнете ги! Защото във всеки от нас има от протеста и непримиримостта на героите от Априлското въстание! Затова България ще е безконечна! “

По покана на Тодоров на тържественото отбелязване на 143-тата годишнина от Априлското въстание участва и китайския дипломат Н.Пр. Дун Сяодзюн.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР