Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се обръща към

...
Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се обръща към
Коментари Харесай

Илиан Тодоров с призив до посланиците на Русия и САЩ

Областният шеф на Софийска област Илиан Тодоров се обръща към посланиците на Русия и Съединени американски щати с апел за финансова помощ за реставрирането на манастира в с. Елешница, Софийска област.

Елешнишкият манастир „ Св. Успение Богородично “ съгласно някои източници е основан през 14 век при ръководството на цар Иван Александър, а съгласно други – 16 век. Манастирът неведнъж е опожаряван и опустошаван от турците по време на Османското иго, само че още веднъж и още веднъж е съграждан от български ръце, с цел да се трансформира в едно от значимите книжовни средища на България. В манастира се е укривал Васил Левски, в него намират заслон и част от оживелите ботевите четници. След 1944 г част от постройката е превърната в секретно отделение и действително манастирът не действа.

В началото на мандата си Илиан Тодоров върна манастирските парцели на Българската православна черква и по негово искане на Елешнишката обител бяха отпуснати 10 000 лева за реституция. Отпуснатите средства обаче са извънредно незадоволителни, с цел да бъде възобновен манастирът в цялостния му искра и функционалност и да стане духовното за молитва и избавление на душите на миряните.

Всеки провиснал лев за финансирането на светата обител ще бъде изхарчен и регистриран прецизно и транспарантно под контрола на миряните, гражданското общество и регионалната администрация.

Отпуснатите средства от двете посолства ще бъдат оповестени обществено пред необятната общност, оповестиха от пресцентъра на Областната управа-София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР