Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров дари на Българската

...
Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров дари на Българската
Коментари Харесай

Областният управител Илиан Тодоров върна на Църквата три имота, върху които се помещава Елешнишкият манастир

Областният шеф на Софийска област Илиан Тодоров подари на Българската Православна Църква 3 парцела в елинпелинското село Елешница, върху които се обитава манастирът „ Свето Успение Богородично “.

Днес господин Тодоров подписа и публично връчи на представители на Софийската света митрополия документа, с който започва процедурата за прекосяване на парцелите във притежание на църквата. Кореспонденцията сред институциите, по отношение на статута и стопанисването на парцелите е траяла по време на ръководството на двама Патриарси на БПЦ.

Днес Областният шеф на Софийска област съобщи, че за него е чест дългогодишният проблем с Елешнишкия манастир да завърши сполучливо и светата обител да се трансформира в оживено религиозно средище. Той акцентира и положителната взаимна работа сред Областната администрация и Софийската митрополия и изрази подготвеност ползотворното съдействие да продължава отсега нататък.

На собствен ред Протойерей Серафим – свещеник на манастира „ Свето Успение Богородично “ не скри задоволството си от днешното събитие. Той описа за напъните, които години наред е полагала Софийската митрополия, с цел да обясни статута на храма и парцелите към него, и да стартира да го поддържа и да развива религиозна активност. Отец Серафим сърдечно благодари на Областния шеф за позитивното отношение към казуса и завършването на процеса.


На събитието участваха още някогашният и актуалният протосингел на Софийска епархия - Ставрофорен иконом Ангел Ангелов и Архимандрит Василий. Те дефинираха събитието като празник за Софийска митрополия и също неведнъж благодариха на Илиан Тодоров, че с негова помощ беше направено нужното за връщането на собствеността.

Кметът на село Елешница господин Цветелин Добрев с възторг описа по какъв начин локалните поданици милеят за манастира „ Свето Успение Богородично “ и сервира тяхната признателност и наслада.

Получавайки документа, протосингелът на Софийска митрополия Архимандрит Василий увери Областния шеф, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се моли за здравето и благополучието на екипа на Областната администрация и изрече благодарности от негово име.


На формалното връчване на документите участваха още Заместник регионалният шеф на Софийска област господин Николай Николов и госпожа Мая Цанова – Главен секретар на Областната администрация.
Храмът на манастира „ Свето Успение Богородично “ е разгласен за археологически и архитектурен монумент на културата с национално значение през 1956 година.

Днешното събитието е в резултат на уговорката въпросът да бъде решен допустимо най-скоро, който Областният шеф Илиан Тодоров пое пред Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР