Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява

...
Областният управител на Русе със своя заповед от днес обявява
Коментари Харесай

Бедствено положение в Русенска област заради африканската чума по свинете

Областният шеф на Русе със своя заповед от през днешния ден афишира бедствено състояние за цялата територия на региона поради африканската чума по свинете (АЧС), заяви регионалната администрация.

Заповедта е издадена по отношение на оповестените първично зародили три броя огнища на заболяването Африканска чума по свинете в с. Пет кладенци, община Бяла и с. Ценово, община Ценово, област Русе, както и в свинекомплекс в с. Николово, община Русе.

Краят на оповестеното бедствено състояние се планува за 29 юли 2019 година, като при нужда, срокът ще се удължи след координиране с министъра на вътрешните работи.

В заповедта се показва, че се вкарва в осъществяване регионалният проект за отбрана при бедствия в част "Заразни заболявания и пандемии " и предприемане на съответните дейности.

За началник на интервенциите за реализиране задачата на заповедта е избран шефът на ОДБХ - Русе.

Органите на ОДБХ - Русе ще провеждат цялостната активност по съгласуваност, взаимоотношение и осъществяване на дейностите, свързани с евтаназиране на животните, изумени от АЧС.

На ОД на Министерство на вътрешните работи - Русе се подрежда да провежда защитата на всички входно/изходни пътища на обитаемоте места, където има регистрирани огнища на болест на болестта АЧС и да подкрепя ОДБХ - Русе с информация за съществуването на прасета в дворовете на стопани в обитаемоте места в област Русе.

Органите на РДПБЗН - Русе би трябвало да оказват подпомагане в обитаемоте места, където има регистрирани огнища на болест на болестта АЧС, изпълнявайки разпорежданията на ОДБХ - Русе.

На кметовете на общини в област Русе да оказват цялостно подпомагане на органите, изпълняващи дейностите в заповедта за бедственото състояние.

Областният шеф подрежда още в хода на провежданите дейности да бъдат употребявани човешки запаси и техника на Военно формирование 32420-Русе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР