Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Тошко Райчев -

...
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и Тошко Райчев -
Коментари Харесай

Ще реставрират джамията на Ибрахим паша в Разград

Областният шеф на Разград Гюнай Хюсмен и Тошко Райчев - шеф на компанията, спечелила публичната поръчка за реституция и акомодация на Ибрахим паша джамия в Разград, " Стройкомерс ТТ " ЕООД, подписаха контракт за възлагане на публичната поръчка на стойност 1 979 030 лева без Данък добавена стойност, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.
На събитието участва националният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, на която Хюсмен благодари за съдействието, което е оказала при подготовката на процедурата за осъществяване на публичната поръчка. От своя страна Атанасова поздрави Хюсмен и екипа му за сериозните старания, положени за реализацията на самодейността паметникът на културата да бъде реставриран. С възобновяване на джамията и построяването на автомагистрала " Хемус " ще има опция да се осъществя туристическият капацитет на Лудогорието във връзка с културно-исторически и поклоннически туризъм, разяснява Атанасова.
Преди да подпише контракта регионалният шеф Гюнай Хюсмен съобщи, че е горделив, че на него се пада достойнството да постави подписа си под този документ. По думите му с изключение на Деня на Разград това сключване е втори мотив за празник. Хюсмен добави още, че стартът на реализацията на този план е мощен знак към обществото, към смесените райони и към мюсюлманите в България за това, че министър председателят Бойко Борисов, който разпореди на Областния шеф на Разград да организира публичната поръчка и ще отпусне средства за провеждането й, е търпелив човек. Над 30 години нищо не се правеше за този монумент на културата и аз съм признателен на министър-председателя Бойко Борисов за осъществявания ангажимент по тази тематика, сподели Хюсмен.
Той моли към шефа на фирмата-изпълнител да работи качествено и правилно, а при опция и да съкрати периода за осъществяване, който по контракт е 890 дни.
Тошко Райчев съобщи, че осъществяването на този обект е предизвикателство на компанията му, само че увери сдружението има опит в работата по религиозни храмове, реставрирала и изграждала е и църкви и джамии. Райчев изясни, че първо ще бъде осъществено проучване на постройката, след това планиране и координиране с Националния институт за недвижимо културно завещание, по-късно стартира реставрирането, в това число на една част, която в този момент я няма към джамията – преддверието на постройката. Предвидено е осъществяване на всички елементи от актуалното строителство – енергийна успеваемост, вентилация, климатизация, възобновяване на всичко достоверно, архитектурни структури, съгласуемост и облагородяване на региона, добави Райчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР