Областният управител на Разград Драгомир Златев посети преработвателното предприятие Малкият

...
Областният управител на Разград Драгомир Златев посети преработвателното предприятие Малкият
Коментари Харесай

Областния управител на Разград посети преработвателно предприятие в Румъния

Областният шеф на Разград Драгомир Златев посети преработвателното дружество „ Малкият фермер ” в община Узуну, окръг Гюргево, Румъния.

Визитата бе част от програмата на работно съвещание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група (СБРЗРГ), в което взе взе участие регионалният шеф.  Работната група е основана през 2010 година в границите на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ и цели продан на положителни практики в областта на селското стопанство сред български и румънски производители. Заседанието бе водено от заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и ръководител на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску, със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева.

Собствениците на компанията Мирча Михаил Григориу и Серджиу Григориу (баща и син) показаха затворен цикъл на произвеждане от ябълкови насаждения, до крайния артикул – натурални сокове.

Овощната градина „ Малкия фермер Grifarm ” е  основана през 2018 година Разположена на 18 хектара, със приблизително 3000 дървета на хектар. Отглеждат се пет сорта ябълки със специфични усети и качества – Gala Schniga, Golden Delicious, Granny Smith, Pinova si Red Delicious. Складът на овощната градина е с повърхност от 1500 кв.м, с 4 хладилни камери, които имат общ потенциал 800 т. Ябълките се преработват в личен индустриален завод за студено сплескване, разполагащ с съвременни поточни линии. Произвеждат се три типа сок: ябълков, от катина /облепиха/ и от арония. Продукцията се осъществя на румънския пазар. Производството е безотпадно, като остатъците от плодовете се компостират. Инвестицията за основаване на предприятието е над 2 милиона евро, като близо половината средства са получени по европейски план. Интересен миг е, че компанията внася бутилките и копачките за соковете от България.

От българска страна презентация на биологични артикули от арония направи Пламен Калинов – шеф на русенската компания „ Арониада Агро “ ЕООД.

Следващото съвещание на работната група ще се организира през месец ноември в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР