Областният управител на Пловдив област Йордан Иванов връща 12 решения

...
Областният управител на Пловдив област Йордан Иванов връща 12 решения
Коментари Харесай

Областният върна 12 решения на ОбС за ПУП

Областният шеф на Пловдив област Йордан Иванов връща 12 решения на Общинския съвет в Пловдив, признати на последната сесия, за допускане на Подробни устройствени проекти (ПУП).

Причината, съгласно него, е, че те са гласувани незаконосъобразно, защото към момента няма утвърдена екологична оценка на плана за изменение на Общия организационен проект (ОУП) на Пловдив от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Приемането на незаконосъобразни актове от Общински съвет във връзка с Подробен устройствен план заплашва бъдещи градежи и вложения в Пловдив, то е в ущърб на правовия ред, само че и на вложителите, на бизнеса, на плановете на община Пловдив, на жителите. Решението не е в затваряне на очите и замитане на казуса, а в съответните и бързи дейности на виновните институции.

Колко бързо ще се позволи казусът зависи единствено от администрацията на община Пловдив и кмета на града Здравко Димитров. Колкото по-бързо община Пловдив си свърши работата и изготви екологична оценка на плана за изменение на Общ устройствен план, която да бъде призната без забележки от Регионална инспекция за опазване на околната среда, толкоз по-скоро ще може да продължи одобряването на Подробен устройствен план от Общински съвет – към този момент в границите на законовите правила за това, съобщи Йордан Иванов.

Какви са обстоятелствата и какво споделя законът?

На съвсем всяка сесия на Общински съвет в Пловдив се гласоподават над 10 допускания за Подробен устройствен план. Това по същността си е естествена процедура по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

От 2016 година има решение на Общински съвет, че ще се променя Общ устройствен план на Пловдив. От 4 години има предоставена социална поръчка и се работи по документа. Проектът за изменение на Общ устройствен план е минал през Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) през месец октомври 2021 година След приемането на плана от ЕСУТ всеки нов Подробен устройствен план би трябвало да е съгласуван с предвижданията за промени на Общ устройствен план. За да се позволява разработване на ПУП-ове, то изменението на Общ устройствен план би трябвало да има и утвърдена екологична оценка от Регионална инспекция за опазване на околната среда – това споделя законът.

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов излезе с напътствие да не се одобряват Подробен устройствен план, до момента в който няма екологична оценка на плана за изменение на Общ устройствен план. Възможността министърът да пояснява наредбите на Закон за устройство на територията и тяхното използване е заложена в Наредба № 8 от 14 юни 2001 година за размера и наличието на устройствените проекти.

Какво е решението?

Решението е оптимално бързо община Пловдив да създаде обновена екологична оценка на плана за изменение на Общ устройствен план, съобразена със забележките на Регионална инспекция за опазване на околната среда след двата отхвърли за утвърждение. “Ако би трябвало, кметът да разпореди на проектантския екип, дружно с администрацията му, да не спят няколко дни, с цел да изработят екологична оценка, която Регионална инспекция за опазване на околната среда да одобри. тъй като вложителите в Пловдив ще страдат ”, счита Йордан Иванов.

Какъв ангажимент поема регионалният шеф?

След като обновената екологична оценка на плана за изменение на Общ устройствен план бъде подадена в Регионална инспекция за опазване на околната среда, регионалният шеф Йордан Иванов поема ангажимент да наблюдава Регионална инспекция за опазване на околната среда да я прегледа и да се произнесе в оптимално къси периоди.

“Подкопаването на правната сигурност на която и да е инвестиция, е едно от най-лошите неща, които може да аргументи една администрация на вложителите в града ”, счита Йордан Иванов и приканва администрацията да работи бързо в полза на вложенията и жителите.

Какво следва от върнатите решения на Общински съвет за Подробен устройствен план?

Пред Общинския съвет на Пловдив има два разновидността – да прегласува още веднъж решенията за Подробен устройствен план или да ги анулира. Ако реши да ги анулира, законът ще бъде спазен. Ако реши да ги прегласува, ще остане рискът от правна неустановеност. Правомощията на регионалния шеф обаче стигат дотук. Институцията, която може да реализира следващ контрол за правда в сходни случаи, е прокуратурата.

“В рамките на законовите си пълномощия оставам безапелационен, че връщането на решенията на Общински съвет е вярно, тъй като обещахме правда и няма да отстъпя от този ангажимент ”, счита Йордан Иванов.

В удостоверение на уговорката за търсене на бързо решение на казуса, работна среща с присъединяване на регионалния шеф Йордан Иванов, на която са поканени кметът на Пловдив Здравко Димитров и представители на локалната администрация, Регионална инспекция за опазване на околната среда и представители на бизнеса, е планувана за на следващия ден, сряда, 4 май, в Административната постройка на община Пловдив (Партиен дом) на пл. „Централен“. Областният шеф Йордан Иванов има опция да приказва пред представители на медиите пред постройката в 14 ч.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР