Областният управител на Пловдив Дани Каназирева не можа да каже

...
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева не можа да каже
Коментари Харесай

В Пловдив: Болна ли е била от коронавирус починала 84-годишна жена - официално не

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева не можа да каже по кое време ще има задоволително като бройки защитно облекло и маски за лекарите и медицинските сестри в Пловдив. Тя изясни, че има поръчки и поетапно идват нужните консумативи.
Специално за случая в " Св. Мина ", Каназирева изясни пред Българска национална телевизия, че болничното заведение била в доста положително материално състояние, само че нямало лечебно заведение, което желае да стане инфекциозно. Не знам доколко да имам вяра дали казаното от лекари за липса на защитни средства и организация е вярна – шефът ми сподели, че имат защитни средства, няма и заявки за овакантяване от медицински личен състав.
На брифинг през вчерашния ден, 18 март, беше обяснено, че няма случай на умряла стара жена от ковид в Пловдив.
Припомняме, че в " Св. Мина " избухна неодобрение поради умряла 84-годишна жена, със подозрения, че става въпрос за ковид. В понеделник доктор Румен Стоилов, работещ в болничното заведение, сподели, че евентуално в сряда (18 март) ще излязат резултати от аутопсията, само че такива и до момента не са оповестени публично – дали дамата е била болна от COVID-19 или не. Д-р Стоилов твърдеше, че тази жена е била в контакт с доста хора. Води се и досъдебно произвеждане, разпитвани са лекари - доктор Стоилов и доктор Цветан Деведжиев.
Досъдебното произвеждане е формирано за това, че на 17 март в Пловдив посредством средствата за всеобщо осведомление лекарите са предали заблуждаващи знаци на паника. Двамата лекари са предизвестени с протокол по закона за Министерство на вътрешните работи. По случая е изискана информация от болничното заведение и следва разпит на още очевидци.
Лаборатория за тестване
Най-рано след 2 седмици може да проработи лаборатория за проучване на ковид (COVID-19) в Пловдив.
Според Дани Каназирева, локалните управляващи взели решение за лабораторията още преди седмица. Но има специфични условия за лабораторията, като – 3 профилирани пространства за генетична диагностика, 1 помещение за диагностика. Има обезпечен личен състав, сподели Каназирева, като по думите ѝ от УМБАЛ " Св. Георги " и два унивеситета от Пловдив, в това число Медицинския.
По отношение на апаратурата, имало 1 уред на Медицинския университет, само че би трябвало още един – за предварителна обработка.
Каназирева чака и промени в Закона за публичните поръчки, с цел да се избегне " дългата и тромава процедура ".
Още: " Още по-крути ограничения на Балканите поради ковид, ето по какъв начин се развива епидемията по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР