Областният управител на област Враца представи държавния план-прием за учебната

...
Областният управител на област Враца представи държавния план-прием за учебната
Коментари Харесай

Представят местния бизнес на електронна платформа „Враца – гарантирано работно място“

Областният шеф на област Враца показа държавния план-прием за образователната 2018-2019 година през днешния ден на среща в Областна администрация – Враца. При завършващи 1535 седмокласници на територията на цялата област, общият вероятен брой паралелки, които могат да бъдат осъществени, са 63, от които 44 професионални.
„ Ролята на регионалния шеф и администрацията е директно обвързвана с координирането, планирането и популяризирането на държавния план-прием в съответната област. Когато има обща политика, консенсус и вземане предвид на всички с действителната социално-икономическа обстановка, този развой протича безпроблемно и целеустремено “, съобщи Малина Николова. По думите й, съществуването на опозиция, даже и на единици от участниците в този развой, без логичност, без аргументираност, без грижа за бъдещето води, вместо до развиване, до декаданс и дестабилизиране на просветителната система, на регионалната стопанска система и на конкурентоспособността на региона.
Във връзка с оферти план-прием на територията на община Враца, който трансформира съотношението на професионалните и профилираните паралелки и провокира диспути по тематиката, регионалният шеф изрази позицията си в поддръжка на решението на кмета на община Враца да съгласува реален и уравновесен банкет.
„ Днешните решения, свързани с държавния план-прием са разследване от избора да бъдат закрити още учебни заведения след оптимизацията през 2008 година или кардинално, обосновано и равнопоставено да се контролира приемът, тъй че да се резервира всяко учебно заведение “, съобщи Малина Николова. Тя разяснява също, че години наред в община Враца, държавният план-прием се съгласува от кметовете на общината, без да се вземат поради експертните оферти на РУО и това води до официални решения.
„ Днес, с реализиран консенсус от всички страни, имаме дейно решение за приема в град Враца, основаващо се на разбора и експертната оценка на Регионалното ръководство на образованието, единодушието и единомислието на районните и локални управляващи, работодателските организации и бизнеса. Това решение изцяло отразява действителната социално-икономическа конюнктура и взема поради нормативните актове и националните програмни документи, както и Регионалната стратегия за развиване на професионалното обучение и образование в област Враца “, добави още Малина Николова.
„ Днешните решения пренебрегват формалността, основавайки се на действителностите в системата - единствено за 6 години учениците в община Враца са намалели с 981, а паралелките със междинна пълняемост 22 ученика – с 45. Тези решения по никакъв метод не подценяват правото на учениците и техните родители да създадат избор – избор осведомен, а не манипулиран, с ясната визия какви фрагменти ражда профилираното обучение и образование и какви професионалното “, разясни регионалният шеф. Тя показа част от самодейностите и инструментите, с които ще осъществя районните политики по обучение, координирани от регионалната администрация. Те плануват на уеб страницата на Областна администрация – Враца да бъде представяна цялостна информация на заинтригуваните страни за нормативната уредба, програмните документи и достиженията, свързани с осъществяване на държавната политика по обучение, както и районните политики и документи за обезпечаване на сходство сред националните и локални ползи. Друга новаторска самодейност е основаване на Електронна платформа „ Враца – обезпечено работно място “, която да показва локалните компании и компании, техните поръчки за квалифицирани фрагменти по години, специалности и брой работни места и даваща опция на завършващите приблизително и висше обучение да се записват и намерят работно място в област Враца. Чрез средствата за всеобщо осведомление, жителите на област Враца ще бъдат осведомени за опциите, предлагани от бизнеса и просветителните институции. Изготвянето и приемането на регионална и общински тактики за развиване на образованието и стопанската система с 5-годишен небосвод на деяние също ще е част от ограниченията.
„ Всяка последваща стъпка ще бъде обвързвана със задържането и реализацията на фрагментите – тук, на територията на региона, където локалният бизнес основава условия, изисква, подкрепя младежите и дава бъдеще на Врачанска област “, съобщи в края на срещата регионалният шеф Малина Николова.
Директорите на професионалните гимназии, междинните учебни заведения и Профилираната езикова гимназия, участници в срещата, показаха плануваните от тях паралелки за придобиване на специалности и част от учебните стратегии, свързани с реализацията на държавния план-прием.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР