Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в 11-то

...
Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в 11-то
Коментари Харесай

Одобриха плана за изпълнение на програмата за сътрудничество между Румъния и България

Областният шеф на област Русе Галин Григоров взе участие в 11-то съвещание на Комитета за Наблюдение на Програмата за трансгранично съдействие сред Румъния и България – Interreg V-A.
По време на съвещанието, което се организира през вчерашния ден във Варна, беше утвърден годишният проект за осъществяването на Програмата.
Сред главните реализирани резултати през миналата година, които бяха регистрирани са стартирането на публични поръчки за рационализация на повече от 123 км. пътна инфраструктура, като към края на 2018 година 7 км. от тях към този момент са рехабилитирани.
Също по този начин 11 предпазени зони от НАТУРА 2000 са създали принадлежности за ръководство, допринасящи за възстановяване на природозащитния статус на 27 058 хектара хабитати.
Създадени са и 32 туристически продукта, целящи популяризирането на естествените и културни забележителности в трансграничния район. Не по-малко внимание е обърнато и на мобилните приложения. Техният брой е шест, като фокусът при тях е подложен върху екотуризма, историческото благосъстояние в трансграничния район, както и предлаганите туристически услуги. Всяко едно приложение може да бъде изтеглено от GooglePlay или AppStore.
Програмата е с общ запас 258,5 млн. евро, като средствата се влагат в планове, които целят да насърчат развиването на областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич в България и на Констанца, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш в Румъния. До момента са подписани 164 контракта за дотация на обща стойност малко над 254 млн. eвро, като 58 плана към този момент са изпълнени.
По-късно денем се организира и първата по рода си среща на Съвместната работна група за стратегическо обмисляне и програмиране на Програмата за трансгранично съдействие сред Румъния и България за идващия програмен интервал 2021 – 2027 година Акцентирано беше, че ще се ползва стратегически метод, отчитащ характерните потребности и капацитет на районите. По този метод се цели фокусиране на вложенията.
Както през сегашния, по този начин и през идващия програмен интервал се чака Програмата да поддържа действия, допринасящи директно за реализиране задачите на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район. Малки и междинни предприятия биха могли също да се финансират посредством фонд за дребни планове, с което ще се обезпечи по-целенасочена поддръжка за икономическото развиване с действителен резултат върху бизнеса.
Регионалната политика ще следва вземане предвид с потребностите на районите, като плановите хрумвания се съгласуват авансово в подтекста на тяхната обязаност и допълняемост с вложенията по останалите стратегии и стратегическите проекти на районите.
Заседанието беше водено от ръководителя на Управляващия орган по Interreg V-A Юлия Херцог, както и от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Деница Николова, а в него участваха още заместник-кметът по европейското развиване на Община Русе доктор Страхил Карапчански, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, а също и представители на бенефициенти от двете страни на р. Дунав.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР