Областният управител на област Русе Галин Григоров издаде заповед на

...
Областният управител на област Русе Галин Григоров издаде заповед на
Коментари Харесай

Домашните свине в Русенско ще бъдат умъртвени до 20 юли

Областният шеф на област Русе Галин Григоров издаде заповед на 10 юли, с която разпорежда всички немаркирани домашни прасета и такива, отглеждани в нерегистрирани частни стопанства на територията на област Русе, да бъдат умъртвени в 10-дневен период (до 20 юли) от стопаните си. След този интервал, на 12-ия ден (22 юли), ще се премине към наложително умъртвяване на прасетата в задните дворове на стопаните. Кметовете на общини в област Русе в същото време да проведат разяснителна акция, обвързвана със същността на болестта Африканска чума по свинете по подобаващ метод.
„ Ако заболяването влезе в свинекомплексите, то икономическите загуби ще бъдат пагубни. Преди година и половина ние говорихме доста по тази тематика. Проблемът е, че тя не се приема задоволително съществено. При първите съвещания на регионалната междуведомствена епизоотична комисия по отношение на болестта главният въпрос, който поставихме, беше не дали болестта ще влезе в страната, а по кое време ще се случи това. Искам изрично да подчертая, че по този метод браним българските производители, тъй като последствията за промишлеността ще бъдат извънредно тежки при констатиране на случаи на африканска чума наоколо до свинекомплексите “, сподели Григоров на съвещанието на общинската епизоотична комисия в Сливо поле.
Той акцентира, че е в непрекъснат контакт както с всички заинтригувани, по този начин и с другите регионални шефове от Северна България, като до няколко дни в граничните региони с Румъния чака вероятността за нахлуване на болестта да бъде понижена оптимално, защото и там трябва да бъдат подхванати сходни ограничения.
Областният шеф напомни, че за отстрел на дива свиня има финансова награда от 50 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР