Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров счита, че

...
Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров счита, че
Коментари Харесай

Удължават периода за групов лов на диви свине в Русе

Областният шеф на област Русе господин Галин Григоров смята, че все още е належащо да се удължи интервала за осъществяване на колективен лов на диви прасета. Евентуалното преустановяване на лова до втората неделя на месец януари, по този начин както би трябвало да е съгласно Закона за лова и запазване на дивеча, т.е. на 13-ти този месец, би било причина за бързото разпространяване на болестта Африканска чума по дивите прасета в страната при възможното нахлуване на заболяването на територията на България.

Подобен вид мярка ще сведе до най-малко заплахата от разпространяването на болестта, а при вероятно такова ще ограничи обсега й оптимално, заради това, че при отстрелване на дива свиня се взема кръвна проба от убитото животно както за трихинелоза, по този начин и за африканска чума. Освен това по този метод популацията на диви свине на територията на страната ще се ограничи оптимално.

Не по малко значимо е да се означи, че това е и единственият метод за локализиране на зародили огнища.

Становището е основано на данни от румънската управляващи, които при започване на 2019 година са оповестили съществуването на няколко огнища от болестта в непосредствена непосредственост до границата с България, както и случая в региона на Силистра.

В тази връзка регионалният шеф е в контакт както с представители на Българската организация по сигурност на храните, по този начин и с народни представители като концепцията е да бъдат подхванати законови промени за свеждане до най-малко риска от разпространяването на африканската чума.

Григоров е в непрекъсната връзка и с всички останали заинтригувани страни, както и с управляващите от Румъния и при нужда ще бъде призован спешен щаб.

Областният шеф моли и към всички стопани, които към момента имат свине, отглеждани при домашни условия, те да бъдат неотложно унищожени като превантивна мярка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР