Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков реши да не спира

...
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков реши да не спира
Коментари Харесай

Областен управител не знаел какво пише в нов закон и пуска противоречаща му наредба за къмпингуването

Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков реши да не стопира новата разпоредба за запазване на публичния ред в Царево, която вкарва рестриктивни ограничения против къмпингуването. Според фенове на природата, в наредбата има същите пороци, каквито и в предходната, която беше спряна от съда.

Actualno.com потърси за коментар господин Чолаков за какво реши да пусне наредбата, откакто той можеше да я спре и тя да бъде поправена, защото в промените на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие има гратисен период от година за споразумяване тук-там за къмпингуване и в гратисния интервал не се постановат наказания и санкции, до момента в който наредбата на Царево планува солени санкции.
Г-н Чолаков, какви са Вашите претекстове с които oдобрихте наредбата на Oбщински съвет Царево, обвързвана с реда по който да се прави къмпингуването?
По реда на контрола на решенията на общинските препоръки сме ревизирали наредбата на Царево и не сме я оспорили, тъй като съгласно нас е законосъобразна. Но въпросът към този момент не е чак толкоз настоящ, тъй като през вчерашния ден ветото на президента Радев беше преодоляно в Народното събрание. Така че, в околните дни ще имаме закон и може би доста скоро по-късно, когато влезе в действие, ще има и подробна наредба на активността. Тази разпоредба, която към този момент работи, ще работи за доста къс интервал. Не виждам какво ги тормози къмпингуващите в наредбата. Тя е за налагане на санкции за хора, които не съблюдават естествените правила и държание за разполагане на обекти. Законът за Черноморското крайбрежие категорично е планувал какво може и какво не в стометровата зона, която е по този начин наречената зона „ А “.
Както знаете доста неправителствени организации и цивилен сдружения се оповестиха срещу тази разпоредба. Какъв е Вашият коментар за техните претенции тя да бъде отхвърлена?
Безспорно има две групи в обществото. Едните желаят едно, другите желаят тъкмо противоположното, само че това е въпрос на законодателно решение на Народното събрание и локалните общински управляващи, каквито пълномощия имат. А общинският съвет може да приема разпоредба на съображение на Закона за локалното самоуправление и администрация.
. Когато се одобряват новите правила и в случай че измененията на Общински съвет-Царево опонират на тези законови разпореждания, тогава или общината сама ще си промени наредбата, или ние ще им дадем инструкции, или прокуратурата по реда на надзора може да ги задължи. Освен това, както казахте, има задоволително будни жители има и организации, които наблюдават. В това няма нищо неприятно. Като българи и като хора, които живеят на едно място и използваме една територия, би трябвало да намираме метод да срещнем салдото при другите ползи. Много добре разбирам хората, които желаят диво да къмпингуват, само че аз като почитател на гората вървя постоянно и не желая да споделям какви неща срещам. Но това е отвън правните причини, това го споделям като екскурзиант. Всички желаеме да е чисто, подредено, да се съблюдава реда.
Мислите ли, че доста хора ще са срещу вашите причини във връзка с наредбата на Общински съвет Царево?
Аргументите ни за неоспорване на наредбата са напълно юридически. Член 10а от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие планува, че къмпингуването се позволява по подобаващ ред т.е., без да е специфициран този ред, без да е избран той, няма по какъв начин да се прави къмпингуване.
Интервю на Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР