Областният управител Минчо Афузов взе участие в регионална конференция, организираната

...
Областният управител Минчо Афузов взе участие в регионална конференция, организираната
Коментари Харесай

Областният управител Минчо Афузов участва в конференция за европейските фондове

Областният шеф Минчо Афузов взе присъединяване в районна конференция, проведената по плана на Българската телеграфна организация " Европа в България: Общо бъдеще ".

Във форума участваха още кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник-кметовете по европейски стратегии и планове на общините Сливен, Нова Загора и Котел - Стоян Марков, Нина Генчева и Румен Стоилов, както и специалисти от общинските администрации.

Конференцията бе открита от Минчо Афузов, който показа къса статистика за привлечените от общините на област Сливен европейски средства по оперативните стратегии " Региони в напредък " и " Иновации и конкурентоспособност " за програмния интервал 2014 - 2020 година Той уточни, че Сливенски район не е измежду отличниците по асимилиране на евросредства. Заедно с това не скри оптимизма си за капацитета на четирите общини от област Сливен за привличане на по-мащабно европейско финансиране през новия програмен интервал 2021 - 2027 година.

Областният шеф разяснява и присъединяване си в правенето на новия стратегически документ - Интегрирана териториална тактика на Югоизточния регион, включващ областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Той акцентира, че с помощта на положените от страна на Областна администрация старания и персоналното му гледище, в новата тактика на ЮИР са включени четири плана значими за целия район: построяването на четирилентов път Сливен - Ямбол, рационализация на ЖП линията Казанлък - Сливен - Зимница, построяването на пътна връзка от град Кермен до Автомагистрала " Тракия ", проектирането и построяването на Индустриален парк " Източна Тракия " в град Сливен.

В експозето си регионалният шеф Минчо Афузов уточни още, че провеждането на необятни предварителни разисквания, съгласуването на общинските стратегически документи и планове за планове с регионалните администрации, с териториалните поделения на държавните институции, с бизнеса и жителите са нужна причина и гаранция за поддръжка, синхрон, резултатност и бистрота - както при вземането на решения, по този начин и при реализирането на плановите действия.

Конференцията продължи с презентации на четирите общини - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, за най-значимите инфраструктурни, обществени и просветителни планове, осъществени от тях през предходния програмен интервал и желанията им за планови интервенции през новия.

От страна на общините бяха направени оферти за облекчение на отчетността по програмата " Топъл обяд " и за повишение и насърчаване на потенциала за създаване и ръководство на планове в дребните общини.

Конференцията в Сливен по плана на Българска телеграфна агенция " Европа в България: Общо бъдеще " бе първата от поредицата сходни конференции в цялата страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР