Областният управител Малина Николова ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия.

...
Областният управител Малина Николова ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия.
Коментари Харесай

Малина Николова ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия

Областният шеф Малина Николова управлява съвещанието на Областната епизоотична комисия. В него участваха представители на Областната дирекция по сигурност на храните, Областна дирекция на МВР- Враца, РДПБЗН - Враца, РЗИ – Враца, Ловно-рибарско сдружение- Враца, Регионална дирекция по горите - Берковица и държавните горски стопанства на територията на региона.
Съгласно напътствията на Министерство на земеделието, храните и горите и поради епизоотична конюнктура в страната, ежеседмичните съвещания на регионалните епизоотични комисии се заменят с осъществяване на две съвещания месечно.
„ Няма установени нови случаи на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Враца, без значение от обстоятелството, че сме заобиколени като област от огнища на заразното заболяване. Липсата на позитивни проби за АЧС и трихинелоза в нашата област се дължи на осъществяването на ограниченията за биосигурност и ефикасната работа на представителите на държавните горски стопанства в санитарните зони “, съобщи при започване на съвещанието шефът на ОДБХ – Враца доктор Милчо Костурков. На срещата той показа заповедта на министър Десислава Танева, с която се анулират избраните А, Б и В зони за сигурност при констатиране на болестта и се дават ясни инструкции с спомагателни ограничения за биосигурност. Удължен до 31 януари 2020 година е срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Целта е оптимално съкращаване на популацията на дива свиня във всички ловностопански региони на страната, като мярка за ограничение разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Отпада възбраната за лов в територии, в които е открита дива свиня с съществуване на вируса. Ловните дружинки следва да съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност. За осъществяване на лов, ловците авансово приготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви прасета. Задължително би трябвало да се обезпечат и препарати за стерилизация и пръскачки, с които ловците да обработят употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и колите. Всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително се изследват за вируса на АЧС като проучванията са за сметка на БАБХ.
Представителите на държавните горски стопанства във Враца, Оряхово и Мездра работят на терен и управляват спазването на ограниченията. За последния месец са дадени за разбор 117 проби от отстреляно диво прасе, като резултатите са негативни за вирус на АЧС и трихинелоза.
Областният шеф Малина Николова разгласи, че Министерство на земеделието, храните и горите изготвя План за надзор, ръководство при рецесии и попречване разпространяването на АЧС на територията на Република България за 2020 година
„ С този документ ще бъдат разпределени дейностите за битка с заболяването сред другите държавни институции, на които са вменени разнообразни пълномощия, времеви график за осъществяване на дейностите, систематизиране на отговорностите и финансовото застраховане на ограниченията по графика. Този План следва да бъде прегледан на съвещание на Централния епизоотичен съвет и утвърден от Министерски съвет “, разясни Малина Николова и добави, че като активност би трябвало да бъде обновено почистването и третирането с виросуцидни препарати по пътните отбивки и местата за отмора по републиканската пътна мрежа.
„ Тези санитарни и превантивни действия от страна на Областно пътно ръководство – Враца доведоха до позитивен и дългогодишен резултат за понижаване разпространяването на заразното заболяване през 2019 година “, добави още Малина Николова.
Относно ограниченията за предварителна защита и биосигурност, шефът на РЗИ – Враца доктор Кети Ценова обясни, че препаратите за стерилизация следва да се използват съгласно условията и дадените наставления от производителя.
„ Някои от препаратите работят против вируса единствено при избрани условия на използване върху чисти повърхности без биомаса. Налага се прецизно съблюдаване на напътствията за потребление на препаратите, с цел да имат резултат против вируса “, съобщи доктор Ценова и настоя за провеждането на спомагателна разяснителна акция измежду ловните сдружения.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР