Областният управител Малина Николова проведе работна среща с местната власт

...
Областният управител Малина Николова проведе работна среща с местната власт
Коментари Харесай

Малина Николова събра кметовете от Врачанско заради тол системата

Областният шеф Малина Николова организира работна среща с локалната власт по отношение на предложенията за изваждане на сектори от републиканската пътна мрежа от листата на републикански пътища, за които се събира винетна такса. Срещата е по гледище на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и в нея взеха присъединяване началникът на Областно пътно ръководство – Враца инж. Веселин Николов, кметът на Община Роман Валери Ролански, заместник-кметовете на общините Бяла Слатина, Мездра и Оряхово и представители на общинските администрации на Враца, Мизия и Козлодуй.
„ Вариантите за освобождение на сектори от републиканските пътища са два. В първия случай, в случай че дадена община има предпочитание и желае избран пътен сектор да се освободи от винетна такса, то следва да бъде взето решение от общински съвет и общината да подаде заявление към АПИ, с което общината да поеме ангажимент за поддръжката на този сектор от републиканската пътна мрежа. Вторият вид е, по предложение на кмета на общината до Министерство на регионалното развитие и след решение на общинския съвет, секторът от републикански път да бъде преобразуван в общински. Средствата за поддържане на съответните сектори за една календарна година, следва да бъдат съотносими към към този момент избрания размер, с който взе участие Агенция „ Пътна инфраструктура “ в взаимното финансиране на републиканските пътища: за настоящ ремонт на пътища от I, II и III клас – 5 000 лева, а за зимно поддържане, надлежно: за I клас – 3 000 лева./км, за II клас – 2000 лева./км и за III клас – 1000,00 лева./км без Данък добавена стойност “, разясни регионалният шеф Малина Николова.
Представителите на локалната власт показаха мнение, че следва разискване по общини и все още нямат оферти към АПИ за изваждане на сектори. Общините имат обвързване в най-кратък период да подадат своите оферти в Агенция „ Пътна инфраструктура “ за установяване на сектори от републиканската пътна мрежа, за които не би следвало да се дължи винетна такса.
На срещата бяха разисквани също вероятните съществени и настоящи поправки на пътната инфраструктура, които Областно пътно ръководство следва да извърши на територията на област Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР