Областният управител Малина Николова проведе първото от поредицата информационни събития,

...
Областният управител Малина Николова проведе първото от поредицата информационни събития,
Коментари Харесай

Малина Николова откри събитията, посветени на Европредседателството

Областният шеф Малина Николова организира първото от поредицата осведомителни събития, отдадени на десетата годишнина от участието на България в Европейския съюз и идното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз. Домакин на форума е община Бяла Слатина, която партнира на Областна администрация – Враца в тази самодейност. Гости на събитието са евродепутатът Владимир Уручев, заместител – министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, националният представител Красен Кръстев и Иван Тодоров, представител на Българската организация за вложения.
„ През 2010 година България стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои локални управляващи. Сред 17-те общини получили Етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище в България тази година е Община Бяла Слатина. Имам удоволствието да благопожелавам заслужения приз на кмета Иво Цветков и общинската администрация. Това е и една от аргументите Бяла Слатина да е първият хазаин на поредицата от информационни начинания “, съобщи Малина Николова при откриването на форума.
Тя показа приветствието от името на еврокомисар Мария Габриел В него се споделя: „ Този конгрес е извънредно своевременен с оглед идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Той носи обръщение към всички български жители, към институциите, организациите, предприятията, да бъдат дейни участници в създаването на европейските политики, а не просто наблюдаващи. Цифровите технологии през днешния ден са сърцето на напредъка на районите и аз откровено имам вяра, че институциите и жителите на област Враца ще употребяват опциите, които те дават. Специално желая да споделя с Вас една опция, която е мой приоритет - самодейността WiFi4EU. Тя е късмет сред 6 и 8 000 общини в Европа да обезпечат на своите жители безвъзмездна интернет връзка в публични пространства и по този начин насърчат свързаността сред хората. Насърчавам всички Вие да се включите в тази самодейност, тъй като това би било още една стъпка за развиване на района “ се споделя още в обръщението.
Областният шеф Малина Николова срещна присъстващите с провокациите пред страната с приемането на ротационното председателство, акцентира главните функционалности и набелязаните цели. Тя очерта главните стопански и обществени резултати за района от 10 – годишното участие на България в Европейския съюз. “През първия програмен интервал (2007–2013 г.), в община Бяла Слатина са привлечени вложения от Европейския обществен фонд и други донорски ограничения и принадлежности в размер на над 47 млн. лв., което подрежда общината на 2-ро място в региона, а над 1 800 безработни лица от община Бяла Слатина са включени в образование и претовареност по осъществени схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките запаси " за двата програмни интервала ", съобщи Малина Николова.
Евродепутатът Владимир Уручев откри полемика на тематика „ Развитието на районите - поощряване на ефикасното партньорство в стопанската система, обществената интеграция и заетостта “ и показа визията на Европейския съюз за развиването на заетостта, конкурентоспособността и промишлеността.
„ По време на нашето председателство би трябвало да доразвием визията за Европейския съюз, да ускорим този поход, който върви в Европейски Съюз – единият от методите е посредством развиване на промишлеността в Европейски Съюз. Европа има потребност от нова напълно друга промишленост, основана на най-модерните технологии и водена от непрекъсната иновативност”, безапелационен бе Уручев. Той напомни, че преди 10 година, когато Европейски Съюз приемаше тактиките до 2020 година за развиване на претовареност и на образован напредък, е имало единствено 10 фрази, свързани с цифровизацията. „ 7 години по-късно, Европейски Съюз излиза с обособена стратегия за цифровизация на стопанската система “, означи Уручев.
„ В Бяла Слатина се вижда, че има реализирани положителни триумфи, добре ръководени планове. За тази община е извънредно значимо тези политики да продължат”, разясни Уручев и показа, че тяхната задача и на Българското председателство е да резервира повече средства в кохезионната политика, да има повече средства към обществените фондове, повече средства за земеделските производители.
В полемиката взеха присъединяване повече от 500 представители на бизнеса, неправителствени, просветителни и културни организации, представители на локалната власт, общественици и жители от района.
Директорът на ПАГ „ Н. Й. Вапцаров “ в Бяла Слатина Лиляна Бенинска изрече задоволството си от реализиращия се план по Оперативна програма „ Региони в напредък “, обвързван с обновяването и модернизирането на образователното заведение в града.
Народният представител Красен Кръстев показа информация за реда на класиране на плановете на община Бяла Слатина по Програмата за развиване на селските региони и идното подписване на контракти.
„ Към този миг следва да се подпишат контракти по две доста значими ограничения по Програмата за развиване на селските региони. Първият план по програмата касае реорганизация на градската инфраструктура. По този план Община Бяла Слатина е оценена с оптимален брой точки “, акцентира Красен Кръстев и добави, че по същата стратегия престои да се осъществя реорганизация на водопроводната мрежа в пет обитаеми места от общината. Той съобщи, че със средства от Европейския съюз ще бъде осъществен ремонт на остарялата постройка на читалището в града, което ще даде отлични условия за провеждането на разнообразни събития.
„ Българското държавно управление е заложило няколко съществени цели в областта на труда и обществената политика и те са в синхрон с главните цели на настоящето държавно управление “, съобщи по време на събитието заместител – министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. Тя дефинира като първи приоритет бъдещето на труда. „ В България има все по-големи провокации в областта на пазара на труда – има региони с висока безработица, има региони с доста ниска безработица, само че огромното предизвикателство са знанията и уменията на хората. Вторият приоритет е обвързван със идната седемгодишна финансова бюджетна прогноза на Европейски Съюз и България да може да се възползва от солидарността на Европа. Русинова дефинира като доста значими инфраструктурните планове, тъй като това ще докара след себе си вложения и работни места.
„ Политиката за ранно детско развиване е третият приоритет – това е опцията да поддържаме децата от най-ранна възраст, освен да подготвим децата си добре в просветителния развой, само че и децата, които са в риск “. Инициативите са свързани със задържане на децата в учебно заведение и всички ограничения, които се дават от страна на просветителната система, обществените служащи и локалните управляващи, посредством които от началото на образователната година към 12 000 деца са върнати в учебно заведение. Зам.- министър Русинова съобщи, че във фокуса на българското председателство е и публичната значителност на хората с увреждания.
„ Считаме, че тази тематика, поставяйки я във фокуса на нашето председателство, ще ни даде опция да обсъдим локалната проблематика, само че ще даде и опция България да довърши няколко доста значими начинания на Европейски Съюз, като стълба за обществена сигурност и акта за досегаемост “, добави Русинова. Тя обясни, че в границите на председателството ще бъде подкрепена тематиката за обществената стопанска система и общественото предприемачество. Русинова заяви, че от началото на месец септември на територията на 14 общини в Северозападна България се осъществя Национална стратегия „ Работа “. От началото на 2018 година, програмата ще продължи посредством Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, която разполага със средства от 80 млн. лв.. По този метод бизнесът и общините ще могат да наемат регистрирани в бюрата по труда дълготрайно безработни лица и те да бъдат квалифицирани, като по този начин ще се основат предпоставки за трайна интеграция. Русинова дефинира като извънредно дейни област Враца и община Бяла Слатина в посока развиване на обществените услуги, което също води до претовареност. Предстои да се осъществят стратегии за обществени услуги за възрастни хора в домашна среда, както и опция за основаване на нови услуги за хората, които са настанени в домовете за възрастни.
Експертът на Българската организация за вложения Иван Тодоров показа пред участниците във форума, че България има място на капиталовата карта на Европа. Основните аргументи за това са политическата и икономическата непоклатимост, тъй като като член на Европейски Съюз и НАТО, България има предвидимост и не се следят дълги политически рецесии. Обвързаността на българския лев към еврото също подкрепя вложителите да бъдат привлечени към България. Една дребна страна, като България е приютила забавни вложители, свързани с автомобилостроенето, услугите с висока добавена стойност, а от две години страната ни е преди всичко по експорт на лавандула. На въпрос има ли инвеститорски интерес към района, Тодоров отговори, че подобен има.
„ Опитваме се да подтикнем и следен инвеститорски интерес и когато някой ни запита къде е хубаво да се влага, ние даваме област Враца като добра капиталова опция. Истината е, че там където има проблеми, има огромен капацитет. Праговете за приемане на документ и помощ от страна на страната, когато се влага в община с висока безработица са много ниски, като в това число има опция единствено при основаване на 10 работни места и без най-малък предел на инвестиция, да може да се подкрепи даден вложител “допълни още Тодоров.
Кметът на община Бяла Слатина изрече признателност към всички участници и съобщи, че Бяла Слатина е дейна община в европейските планове.
В края на осведомителното събитие, в градската изложба бе открита изложба-живопис на художника Радослав Нейчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР