Областният управител Малина Николова председателства първото заседание на Областния оперативен

...
Областният управител Малина Николова председателства първото заседание на Областния оперативен
Коментари Харесай

Броят на болните расте, Враца е на прага на грипна епидемия

Областният шеф Малина Николова ръководи първото съвещание на Областния действен щаб за битка с грип и остри респираторни болести, основан по условията на създадени и одобрени от Министерството на здравеопазването Методически инструкции.
„ Днес е първото съвещание на Областния действен щаб за запознаване на членовете със събраната, оценена и настояща епидемиологична информация и обмисляне и използване на профилактични и противоепидемични ограничения “, сподели при започване на съвещанието Малина Николова.
По данни на Регионална здравна ревизия във Враца, систематизираната и записана седмична заболяемост от грип и остри респираторни болести за последната седмица на месец януари е 166 на 10 000 души. население, което е приблизително равнище за страната. Наблюдава се наклонност към увеличение на заболелите, като към момента не са достигнати стойности за налична грипна зараза. За област Враца тези равнища са 250-255 на 10 000 души население.
Регистрирани са две позитивни проби за съществуване на грипен вирус вида AH1N1 и AH3N2 в област Враца.
„ Относно имунизационния обсег, през миналата 2019 година страната за първи път обезпечи над 100 000 дози безвъзмездни противогрипни ваксини за хора над 65 години. За област Враца с противогрипна ваксина обхванатите лица са общо 3 164, от тях 3 122 лица са ваксинирани с ваксини по Националната стратегия на Министерство на здравеопазването “, заяви доктор Мечкова, шеф отдел в РЗИ във Враца.
Здравният специалист даде насоки за спазването на общи профилактични и противоепидемични ограничения с цел ограничение разпространяването на вируса на грипа, закъснение хода на епидемията и понижаване на нейната активност. Общите противоепидемични ограничения са добра персонална хигиена, постоянно проветряване на пространствата, ограничение на присъединяване в всеобщи публични мероприятия. Грипните вируси елементарно се инактивират при постоянно миене със сапун, от дезинфектанти за ръце, съдържащи алкохол и при разчистване с елементарни домашен препарати и детергенти. Важно е на работните маста да се обезпечат положителни хигиенични условия.
В детските градини и в учебните заведения от медицинските експерти се постанова провеждането на всекидневен филтър.
Мерките във връзка с болните от грип са ориентирани към обезпечаване на медицински и обществени грижи, както и такива за ограничение разпространяването на инфекцията - изолираност на болните от грип с леки и приблизително тежки форми на грип в домашни условия, използването на защитни маски, навременна и вярна приложимост на антивирусни препарати.
Въз основа на настоящото следене на динамичността на заболяемост от грип и ОРЗ и разбор на епидемиологичната обстановка, Областният действен щаб за битка с грип и ОРЗ взема решение за оповестяване на зараза на територията на цялата административна област или в обособени обитаеми места от нея, за което шефът на РЗИ издава заповед и уведомява Министерство на здравеопазването.
Решение за краткотрайно преустановяване на образователните занятия в обособени образователни заведения или във всички образователни заведения в региона следва да се вкарва като последна мярка за справяне с епидемиологичния развой, като шефът на РЗИ прави предложение до шефа на Регионалното ръководство по образованието за краткотрайно спиране на образователния развой.
Към днешна дата има постъпили данни за отсъстващи с остри респираторни болести възпитаници над 30% от общия брой в Профилирана езикова гимназия - Враца и в Обединено учебно заведение „ Св. Климент Охридски” в село Тишевица. До РЗИ е изпратено съобщение от Детска градина „ Българче “ във Враца за съставяне на сборни групи, заради огромен брой отсъстващи заболели деца.
В МБАЛ „ Христо Ботев “ и „ СБАЛПФЗ” във Враца са обезпечени спомагателни кревати и противогрипни препарати за лежащоболни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР