Областният управител Малина Николова откри Документалната изложба, посветена на 140

...
Областният управител Малина Николова откри Документалната изложба, посветена на 140
Коментари Харесай

Малина Николова откри изложба за Търновската конституция /снимки/

Областният шеф Малина Николова откри Документалната галерия, отдадена на 140 години от Учредителното заседание, приело Търновската конституция и възстановило България като независима европейска страна. Експозицията съдържа 40 платна с висока стойност, представяща скъпи документи и моменти от историческото събитие през 1879 година „ Този емблематичен интервал от историята слага началото на самоопределянето на България като съвременна правова страна. В този смисъл Конституцията на Княжество България от април 1879 година е исторически триумф за цялото българско общество, тъй като посредством нея се утвърждават икономическите и публични връзки и се слагат рамките на парламентарно-демократичната система. Безспорен триумф е и фактът, че чрез Конституцията са обезпечени необятни цивилен и политически права на народа и по този метод България се трансформира в съвременна конституционна страна. Конституцията е основата и признакът на българския парламентаризъм, историческа реликва, която би трябвало да познаваме, да се гордеем с нея и да предадем на поколенията “, уточни в словото си Малина Николова. Тя изрече признателност на Председателя на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се организира самодейността. „ Уверена съм, че гостуването на изложбата ще провокира огромен интерес с необятен отзив на значимото събитие от 1879 година “, съобщи регионалният шеф.
По време на откриването, исторически обстоятелства за свикването на Учредителното заседание и работата по конституционния развой показаха възпитаници от ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ – Враца.
Гост на откриването на експозицията беше и евродепутатът инж. Владимир Уручев, който съобщи, че Търновската конституция освен поставя основите на новата страна, на преди малко освободената от османско господство България, само че и предопределя пътя на една съвременна страна. “Неприкосновеността на личността, на частната благосъстоятелност, свободата на печата и сдружаването, въведени с Търновската конституция, и през днешния ден са едни от най-важните демократични полезности на Европа. Днес, 140 година от основаването на Търновската конституция, можем да се гордеем с този акт и да надграждаме свободите и полезностите, заложени в него, за една просперираща България”, добави още евродепутатът Владимир Уручев.
На събитието участваха заместител – кметът на Община Враца Петя Долапчиева, националният представител инж. Николай Иванов, началникът на Регионално ръководство на образованието Галина Евденова, шефът на Регионален исторически музей – Враца Георги Ганецовски, шефът на Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца Силвия Врачовска, възпитаници и общественици.
Изложбата „ 140 години от Учредителното заседание, приело Търновската конституция “ е експонирана до 24 януари 2019 година в Малка зала на Художествена изложба „ Иван Фунев “ при Регионален исторически музей – Враца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР