Областният управител Анатоли Станев връчи грамота на един от най-обичаните

...
Областният управител Анатоли Станев връчи грамота на един от най-обичаните
Коментари Харесай

Огнян Балканджиев получи отличие за съществен принос към развитието на изобразителното изкуство в Русе

Областният шеф Анатоли Станев връчи грамота на един от най-обичаните русенски художници след „ Тайната галерия “ нощес

Един от най-обичаните русенски художници Огнян Балканджиев бе почетен с грамота на регионалния шеф Анатоли Станев. Това се случи късно през вчерашния ден вечерта по време на откриването на трансформиралата се към този момент в традиция „ Тайна галерия “ на художника. Отличието се връчва за значителен принос към развиването на изобразителното изкуство в Русе и района, както и за дейната гражданска позиция на Балканджиев.

„ Впечатлен съм от размаха на мисълта и гения във всички Ваши произведения. Благодаря за предоставената опция да почувстваме деликатния креативен свят и да се възхитим на тези стойностни творби. Убеден съм, че изложбата ще провокира подобаващ интерес от страна на аудитория и ценители “, сподели Станев и пожела на художника здраве, дългоденствие и вярна муза.

„ Всеки докоснал се до посланието и необичайността на картините на Огнян Балканджиев, до неговия несравним почерк и артистична неочакваност, е същински богат. Особено съм щастлив, че един по този начин прочут и скъп художник, дръзвам да настоявам от дълго време прекрачил границите на страната ни, твори в Русе. Горд и щастлив съм, че Ви познавам! Благодаря Ви за приноса в културното развиване на района “, добави още регионалният шеф.

В експозицията, която се намира в ателието на художника на бул. „ Липник “ 14, са включени над 70 картини – шаржове на международни звезди, само че главната тема е Русе. Използваните техники са акварелни и акрилни бои. Представени са както 12 картини, даващи изцяло нови ракурси на някои от най-емблематичните места в крайдунавския град, по този начин и 7 рисунки, които са част от характерния календар на Огнян Балканджиев за 2023-а, излъчващ по едно и също време романтика, тайнственост и неповторимия европейски дух на гарда, характерен за края на 19 век и началото на предишното столетие. Своето почтено място в календара намират постройката на Регионалната библиотека „ Любен Каравелов “, църквата „ Света Троица “, Паметника на свободата и други емблематични здания от необятния център на Русе. За графиката дава отговор Петър Стаменков, а финансова помощ оказва Национален фонд „ Култура “.

Събитието бе намерено от журналиста и държавник Нели Пигулева, която съобщи, че създателят има доста гении и способности: „ Това е същинско артистично предизвикателство, да откриваш всяка година нови и нови ракурси върху тематиката „ Русе “. Огнян владее магията на колорита, динамичността на пейзажа, изяществото на енигматичната поетика. За майсторството на неговите шаржове към този момент се носят митове и то освен в Русе, и освен в България. Той има дарбата да трансформира нетрайното във постоянно “, сподели тя и показа, че допустимо най-нетрайното нещо на света каквото е датата в календара и самият календар той съумява да го направи постоянно, тъй като го трансформира в изкуство. Освен това съгласно нея от едно безусловно нетрадиционно място, което не е в центъра на града и където би трябвало особено да отидеш, не да се отбиеш минавайки, Балканджиев основава пресечна точка за ужасно доста хора на изкуството, на духа и истината. „ Тези две магии вършат от него това, което той е – другар на доста хора, тъй като е надарен, провокативен, а също така е почтен и добър човек “, добави още Пигулева.

За положителното въодушевление на гостите се погрижиха дуото Мария Атанасова и Юлиан Данчев, както и прелестната Радина Костадинова от „ Линди Хоп “, а също и музикантите от русенската поп-рок група „ Сода Акустик “, които извършиха редица обичани песни на генерации българи. Богатият репертоар на съпътстващата културна стратегия включваше части на Любо Киров, Графа, Белослава и редица танци от близо и надалеч.

На изложбата участваха също общественици и представители на бизнеса.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР