Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 проведе заседание

...
Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 проведе заседание
Коментари Харесай

Ангажират и кметове в контрола по спазване на мерките срещу COVID-19

Областният щаб за противопоставяне на разпространяването на COVID-19 организира съвещание в уголемен състав с присъединяване и на кметове на общини в Смолянско, оповестиха от кабинета на регионалния шеф. На дневен ред бяха тематиките, свързани с настоящата епидемиологична конюнктура в област Смолян.
„ Докладвахме в синтезиран тип за обстановката във всяка една от административните области и изразихме мнение по отношение на предприемане на спомагателни ограничения. Предложихме кметовете освен на общини, само че и обитаеми места да се упълномощят и да имат основа за практикуване на надзор върху спазването на противоепидемичните ограничения. Споделеното от нас беше взето под внимание и аргументирано в заповедта на министъра на опазването на здравето от през вчерашния ден “, съобщи регионалният шеф Недялко Славов.

Другата обсъждана тематика беше координацията сред държавните институции и общини за реализиране на надзор съгласно делегираните им пълномощия и подготвеност.
„ Получихме инструкции от министър-председателя в три посоки – ръководство на медицинските запаси в доболничната и болничната помощ и основаване на организация по този начин, че да е допустимо вдишване на случаите на инфектирани с ковид пациенти съгласно потребността от хоспитализация и лекуване, по-стриктен и по-масиран надзор за съблюдаване на противоепидемичните ограничения в съгласуваност сред държавни институции и общини, опция да се вкарват спомагателни ограничения, използвани за съответната област по преценка на регионалния или общинските спешни щабове, сподели Славов след извършената през вчерашния ден видеоконферентна среща сред премиера Бойко Борисов, Националния действен щаб и регионалните шефове.
По данни на РЗИ към днешна дата откритите случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30-ти май случаите са 43, за месец юни са 272, а от началото на месеца до 9-ти юли – 54.

Според разбора на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се демонстрира без симптоматика при 76% от инфектираните, към 10% са показали признаци по време на интервала на карантина и към 14% са с изразени признаци.
Към днешна дата приети в болница са 39-ма души от област Смолян с открита коронавирусна зараза. От тях 22-ма в МБАЛ-Смолян, 3-ма в МБАЛ-Девин, седем в МБАЛ-Мадан, един в Центъра за психологично здраве -Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА. В района досега са осъществени към 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.
От управленията на регионалната и общинските лечебни заведения в област Смолян рапортуваха, че все още нямат усложнения с приема и лекуването на пациенти с COVID-19. Благодарение на обезпечения от страната и дарения запас разполагат с персонални защитни средства и дезинфектанти.
Като слаби звена и евентуални рискове за разпространяване на болестта се дефинираха неспазване на към този момент въведените противоепидемичните ограничения в публичния и профилирания фирмен превоз, неносене на маски в закрити пространства и при събиране на доста хора навън.
Участниците в съвещанието се сплотиха към предлагането през идната седмица старания на държавните институции и общините да бъдат ориентирани към засилен надзор за съблюдаване на тези ограничения, а при нужда ще се подхващат спомагателни.
Решения за това ще се вземат от образуваната от регионалния шеф Недялко Славов  работна група към Областния спешен щаб, която ще заседава веднъж седмично под председателството на заместник-областният шеф Андриян Петров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР