Областният противоепидемичен щаб в Бургас реши на свое заседание, че

...
Областният противоепидемичен щаб в Бургас реши на свое заседание, че
Коментари Харесай

Коронавирусът у нас: Няма да затягат мерките в Бургас

Областният противоепидемичен щаб в Бургас реши на свое съвещание, че не е належащо в допълнение стягане на ограниченията против Covid-19.

В област Бургас се следи растеж на новозаразените с ковид , само че на този стадий той е равномерен.

За последните 14 дни са регистрирани 236 души на 100 хиляди население. Броят на приетите в болница пораства спрямо месец януари 2021, като границите, в които се движи е 125-150 души. Заетите болнични кревати са и главен ориентир на здравните специалисти за обстановката в региона. Към днешна дата броят на хората на болнично лекуване е 177 души.

В съпоставяне с октомври и ноември, когато се наблюдаваше пик на приети в болница, сега пациентите са с по-леки признаци и болестта протича по- леко. Броят на болните на интензивно лекуване е невисок и през днешния ден в реанимация са 3-ма души.

Здравните експерти успокояват, че макар възходящия брой на новозаразени, лечебните заведения разполагат със свободни кревати. В момента в региона има разкрити 260 Covid кревати като свободните са 87. В взаимозависимост от темпото на повишаване на новозаразените и потребността от хоспитализация, броят на леглата ще се усилва. Освен свободни кревати, здравните експерти споделят, че са заредени с медикаменти.

В УМБАЛ е построена добра кръвна банка, в която има наличност на реконвалесцентна плазма за всички кръвни групи. От незабавната помощ в града също споделят, че натовареността им е по-малка спрямо последните месеци на миналата година. Област Бургас е на 4 място по брой имунизирани – 4317. Първа фаза на имунизация, а точно медицински лица е завършила. В момента завършва втора фаза - имунизация на педагогическия и непедагогически личен състав, остават 180 учители, декларирали предпочитание за имунизация.

Ваксинирани са, деклариралите предпочитание представители на висши образователни заведения, както и половината възрастни хора в старешки домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния развой. В област Бургас има разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се имунизират сред 90 и 100 души дневно. В момента се прави записване за 3 фаза.

В началото на март ще стартира имунизацията на персоналните лекари , обявид-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на имунизационния щаб. По думите му пациентите без здравни права ще могат да се имунизират, просто би трябвало да се извърнат към РЗИ. 

" Изпратихме писмо за конкретика, тъй като в четвърта фаза, съгласно имунизационния проект, който следваме, би трябвало да се включат и така наречен рискови пациенти. Искаме малко повече изясненост, да ни се даде отговор на няколко въпроса ", уточни доктор Брънзалов, представен от Българска национална телевизия. 

" Призовавам пациентите за акуратност и старание, тъй като 100% ще бъдат давани часове, с цел да не стига до скупчване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се веселя, че пациентски организации са подготвени да оказват помощ чисто логистично ", сподели още той.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са  регистрирани 1 068 нови случая  на ковид при направени  11 091 теста , сочат данните от Единния информативен портал. Положителни са  9,62%  от направените проби. 6 669 от тестванията са антигенни, от които 554 са  позитивни. PCR тестванията са 4 422, като позитивните са 514.

Най-много нови случаи има в София - 298 , по-късно се нареждат Пловдив с 95 и Благоевград - 72. Няма област без нови случаи, като минимум инфектирани са открити във Видин и Търговище - по 2. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР