Областният председател на ДПС и общински съветник във Враца Борислав

...
Областният председател на ДПС и общински съветник във Враца Борислав
Коментари Харесай

Борко Банчев внася в общинския съвет на Враца предложение за отпадане на гробищните такси

Областният ръководител на Движение за права и свободи и общински консултант във Враца Борислав Банчев упорства да отпаднат гробищните такси по време на изключителното състояние. Той ще изпрати своето предложение документално до Постоянната комисия по бюджет и финанси към локалния парламент, научи организация BulNews.
От законодателния орган дадоха период до 13 април на представителите на другите групи да създадат оферти за допълнение решението на Общински съвет – Враца, касаещо краткотрайното освобождение от възнаграждение на такси и наеми за терени и обекти - общинска благосъстоятелност. Борислав Банчев, Николай Николов и Найден Василев, представляващи локална коалиция „ Българи за опция на страха, тоталитаризма и апатията “ (БАСТА) желаят в листата да бъдат включени гробищните паркове.
„ Съгласно Чл. 2. (1) от Наредба за устройството и ръководството на гробищните паркове на територията на град Враца (приета с решение № 823/ 26.08.2014г. на ОбС-Враца, изм.с решение № 1096/25.08.2015г.на ОбС-Враца, изм. и доп. с решение № 57/28.01.2020г. на ОбС- Враца), „ гробищните паркове са публични терени със особено предопределение. Те са обществена общинска благосъстоятелност по смисъла на чл.3, ал.2, т.3 от Закона за общинската собственост”.
В унисон със обществената политика, която нашата група следва, настояваме да бъдат облекчени жителите, изгубили свои близки, по време на изключителното състояние, с оглед произлизащите от него ограничаващи ограничения. Предложението ни е таксата от 246 лева за обществено заравяне да отпадне, а останалите суми в приложения по-долу лист с цените на траурните услуги, управлявани от Общинско дружество „ Обредни дейности”, да бъдат понижени, в случай че не е допустимо цялостното им отпадане”, аргументира се Борислав Банчев.
Той добави, че тези такси се събират според Чл. 3.(1), т.8 от Наредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца.
„ Чл. 11. (1) ( изм. и доп. с решение №27/ 27.12.2011г.) от същата разпоредба гласи, че „ за усъвършенстване размера на локалните такси и цените на услугите и правата, общината се управлява от ползите на лицата, на които дава общински услуги и трендовете в развиването на общинските финанси”. Там е записано също по този начин, че „ общинският съвет прави промени в размера на локалните такси и цени на услугите и правата единствено при потвърдена необходимост”. Нашата група общински съветници счита, че такава нужда е налице”, споделя в умозаключение Борислав Банчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР