Областните управители, назначени от кабинета на Донев, групово напускат постовете

...
Областните управители, назначени от кабинета на Донев, групово напускат постовете
Коментари Харесай

Без квоти за областните и зам.-министрите: Денков

Областните шефове, назначени от кабинета на Донев, групово напущат постовете си. Губернаторите на общо 9 области хвърлиха оставки - на Софийска област, на Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин, Монтана, Ловеч, Хасково и Смолян. От пресцентъра на Министерски съвет дефинираха всеобщите заявки като " невиждана акция ", която " слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт ".

Областният шеф на Софийска област Радослав Стойчев изясни, че към този момент е извършил уговорките си към служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите на 2 април 2023 година, които на територията на най-голямата област в България са минали без произшествия. " От 6 юни има ново определено съдружно държавно управление и политическата отговорност се носи единствено от това държавно управление и назначените от него хора ”, се споделя още в претекстовете му.

  " Моля на първото за тази седмица съвещание на Министерски съвет да внесете и приемете оставката ми ”, настоя на собствен ред регионалният шеф на Пазарджик Трендафил Величков. " Мотивите ми са подбудени от разбиранията ми за политика и политически развой. За повече от 20 година социална и политическа активност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, идея и екип. Не смятам, че политическите ми разбирания, идеологията, идеите, в които имам вяра, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са ”, написа в претекстовете си той.

От Министерски съвет прецизираха, че навреме ще бъде взето решение по отношение на всяко едно от подадените заявки, като до тогава всички губернатори и заместниците им са длъжни да извършват функционалностите си.
Само ден по-рано новият министър председател Николай Денков от ПП/ДБ разгласи пред Българска национална телевизия, че " няма да разреши назначения на квотен принцип ” при избора на нови регионални шефове и зам.-министри. Той акцентира, че и в двата случая акцентира, че се търсят експерти, като добави, че кандидатурите им въпреки всичко ще минат и утвърждението на Мария Габриел, " тъй като след 9 месеца тя ще стане министър председател и би трябвало да работи с тези хора ”. В същото време Денков скочи в заочен конфликт с някогашните ръководещи.

" Освобождаването на зам.-министрите от служебния кабинет е бойкот ”, съобщи той. Напомняне, че самият експемиер Гълъб Донев разяснява по-рано, че " не е очаквал двете най-големи обединения (ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ) да нямат фрагменти за втория ешелон на властта ”.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР