Областните дирекции по земеделие (ОДЗ) припомнят важните срокове относно споразуменията

...
Областните дирекции по земеделие (ОДЗ) припомнят важните срокове относно споразуменията
Коментари Харесай

Собствениците на земи трябва да подават декларации

Областните дирекции по земеделие (ОДЗ) напомнят значимите периоди по отношение на споразуменията за прилагане на аграрни земи. Те са регламентирани според наредбите на чл.37б и чл.37в от Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).
За стопанската 2022-2023 година датите се резервират както до момента, макар че някои от тях се падат през уикенда. Специално за притежателите на земи и арендаторите е значимо да се означи, че 31 юли се пада в неделя, тъй че те би трябвало да подадат документите до 1 август (понеделник).

До 31 юли

Всеки притежател подава в общинската работа по земеделие по местоположение на парцела декларация по чл.69 от ППЗСПЗЗ по пример, в която се показват формата на стопанисване и метода на трайно прилагане на всеки от парцелите. Ползвателите на аграрни земи могат да подават в общинската работа по земеделие по местоположение на парцелите заявление по чл.70 от ППЗСПЗЗ за присъединяване в съглашение за прилагане по чл.37в от ЗСПЗЗ.

До 1 август

Общинската работа по земеделие изготвя прелиминарен указател на парцелите и го афишира в кметството, в постройката на общинската работа по земеделие и на интернет страницата на ОДЗ. Обявата се разгласява и на интернет страницата на общината.

До 5 август

Директорът на ОДЗ издава заповед за установяване състава на комисията, ръководеща сключването на съглашение за прилагане. Заповедта се афишира в кметството и в постройката на общинската работа по земеделие и се разгласява на интернет страницата на общината и на регионална дирекция.

До 10 август

Общинската работа по земеделие дава на комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ на книжен и/или на магнитен притежател лист и картен материал за парцелите по чл.37в, ал.3 от ЗСПЗЗ с данни за техните притежатели и дължимото рентно заплащане.

До 15 август

По самодейност на Общинската работа по земеделие или въз основа на утвърдени заявки на заинтригуваните лица могат да се вършат промени в предварителните регистри при смяна в декларациите/заявленията, както и за премахване на позволени неточности и грешки.

Общинската работа по земеделие дава предварителния указател и картата на границите на масивите дружно с декларациите по член 69 и заявките по член 70 на ръководителя на комисията по член 37в, алинея 1 ЗСПЗЗ, в това число в дигитален тип.
 Декар земеделска земя нарастна до приблизително 761 лева в. СЕГА
До 20 август

Комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ дефинира територията, в която се основават масивите за прилагане по реда на §2ж от спомагателните разпореждания на ЗСПЗЗ; дефинира границите на масивите за прилагане върху копие от картата на възобновената благосъстоятелност (кадастралната карта); изготвя карта на масивите за прилагане и указател, който съдържа данни за парцелите, декларирани за присъединяване в съглашението и за парцелите по чл.37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ.

До 25 август

Се оповестява направеният план на картата на масивите за прилагане и на регистъра към нея въз основа на съглашението – по реда на чл.72, ал.3 от ППЗСПЗЗ.

До 30 август

По самодейност на комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ или на заинтригуваните лица могат да се вършат промени в плановете на регистрите и картата на масивите за прилагане, представляващи неразделна част от съглашението. В същия период се подписва и актуализира съглашението за идната стопанска година по смисъла на § 2 т. 3 от спомагателните разпореждания на Закона за арендата в земеделието.

До 15 септември

Когато сред ползвателите не се реализира съглашение при изискванията на чл.37в,ал.1 от ЗСПЗЗ, както и за земите, които съглашението не обгръща, комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ сформира план за систематизиране на използването на земите по масиви.

До 20 септември

Се оповестява направеният план на картата на масивите за прилагане и указател към нея въз основа на разпределението по реда на чл.72, ал.3 от ППЗСПЗЗ.

До 25 септември

По самодейност на комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ или на заинтригуваните лица могат да се вършат промени в плановете на регистрите и картата на масивите за прилагане, представляващи неразделна част от разпределението.
 istock istock
До 1 октомври

Директорът на ОДЗ издава заповед въз основа на отчета на комисията по чл.72в от ППЗСПЗЗ с която утвърждава: съглашението по член 72в, алинея 2, в това число парцелите по член 37в, алинея 3, т. 2 ЗСПЗЗ, разпределени в рамките на масивите съгласно споразумението; масивите за прилагане по член 72а, алинея 1, в това число парцелите по член 37в, алинея 3, т. 2 ЗСПЗЗ, разпределени в рамките на масивите; служебно разпределените масиви за прилагане в случаите по член 72в, алинея 3.

До 10 октомври

Заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ се афишира в кметството и в постройката на ОСЗ и се разгласява на интернет страницата на Общината и на ОДЗ дружно с окончателните указател и карта на използването.

Предупреждават за подправени контракти за наем на ниви

До 3 месеца от издание на заповедта на шефа на ОДЗ по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ
Ползвател на аграрни земи, на който със заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ са избрани земите по член 37в, ал.3, т.2 от ЗСПЗЗ, внася по сметка за непознати средства на ОДЗ сума в размер на приблизително годишното рентно заплащане за съответното землище в период до три месеца от публикуването на заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ.

След влизането в действие на заповедта по чл.37в, ал.4 ЗСПЗЗ

Ползвателят на съответния масив може да подаде заявление до ръководителя на комисията по чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ за даване на: 1. проектираните в проекта за земеразделяне полски пътища, които не са нужни за обезпечаване на пътен достъп до имотите; 2. напоителни канали, които не действат.
Директорът на ОДЗ след влизането в действие на заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ подава искане до общинския съвет за даване на полски пътища в масивите за прилагане

Когато в едномесечен период от настояването Общинският съвет не е приел решение, шефът на ОДЗ дефинира със заповед цена на полските пътища в размер на междинното годишно рентно заплащане за землището.

В едномесечен период от издаване на заповедта на кмета за даване на полските пътища

Ползвателите внасят по банкова сметка на общината сумата за избраните за прилагане полски пътища и подписват контракти за съответната стопанска година с кмета на общината. Договорите се записват в ОСЗ.
 istock istock
Земи от ДПФ и ОПФ на ползватели на масиви по заповеди по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ

Земи от Държавния и общинския аграрен фонд, които не могат да се обособят в независими масиви и за тях не са подписани контракти за наем или за аренда преди издаването на заповедта по чл.37в, ал.4 от ЗСПЗЗ, могат да бъдат предоставени на ползватели на съответните масиви по тяхно искане със заповед на министъра на земеделието или на кмета на общината.

Договорът се подписва за една година след възнаграждение на по-високата сума сред най-високата тръжна цена, на която са подписани договорите за землището за земите от ДПФ за годината, и размера на междинното годишно рентно заплащане за землището в общината.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР