Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също

...
Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също
Коментари Харесай

На Ананиев и през ум не му минавало да затваря областна болница

" Областните лечебни заведения са кръвоносната система на опазването на здравето, общинските лечебни заведения също имат своето място. Не ми е минавало и през мозъка да затворя регионална болница ". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по отношение на преструктурирането на регионалните лечебни заведения в Северозападна България. Изказването си той направи по време на Заключителната конференция за общински мандат 2015-2019 година на Националното съдружие на общините в България.

Здравният министър посочи, че се водят договаряния с банките, с цел да бъдат подкрепени лечебните заведения с най-сериозни отговорности. Министърът обаче акцентира, че здравното министерство финансира не структури и здания, а лекуване. Той увери, че е получил поддръжката на шефовете на регионалните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, с които са се разбрали през идната седмица да проучват положението на обособените звена в лечебните заведения.

Няма да закриваме работещи отделения, безапелационен бе Ананиев.

Много проблеми са насъбрани през годините в общинското опазване на здравето, като те са свързани най-много с демографската рецесия, със затрудненото финансово положение и просрочени отговорности, както и с дефицита на медицински експерти. Това сподели още министърът. Той посочи, че тези проблеми се отнасят и за държавните лечебни заведения, само че обстановката при общинските структури била много по-тревожна.

Ананиев подсети част от ограниченията, подхванати от здравното министерство за стабилизирането на финансовото положение на лечебните заведения - Наредбата за одобряване на стандарти за финансова активност, увеличените цените на над 120 клинични пътеки и спомагателните средства, отпуснати от Министерския съвет и министерството на опазването на здравето.

По негови думи тези дейности основават опция и на общинските лечебни заведения да получават повече средства, в това число и за хонорари на медицинския личен състав.

Здравният министър съобщи, че въпросът с възнагражденията на медиците, които работят в учебните заведения, детските градини и яслите, ще се разисква при създаването на проектобюджета за 2020 година Той подсети и че Министерският съвет е отпуснал 20 334 хиляди лева за общо 71 лечебни заведения, които реализират болнична активност в труднодостъпни и отдалечени региони на страната.

Увеличението на цените на клиничните пътеки пък щяло да докара до повишаване на приходите на общинските лечебни заведения с над 6 млн. лв. по негови думи.

Министърът посочи, че с помощта на подхванатите ограничения приходите от лечебна активност на общинските лечебни заведения през 2019 година са увеличени с близо 40 млн. лв., което дава опция за нарастване на заплатите на личния състав. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР