Областни комисии за безопасност на движението по пътищата се проведоха

...
Областни комисии за безопасност на движението по пътищата се проведоха
Коментари Харесай

Намаляват тежките ПТП-та във Варна и областта, високата скорост главен виновник за инцидентите

 Областни комисии за сигурност на придвижването по пътищата се организираха във Варна и Добрич през вчерашния ден. Целта е институциите да рапортуват подхванатите ограничения и да набележат спомагателни начинания за предварителна защита и недопускане на тежки пътни произшествия с началото на летния сезон. В съвещанията присъединяване взе и заместник-председателят на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП) Анжелина Тотева. През предходната седмица готовността на летния сезон бе разисквана и в област Бургас.

Близо 200 лидера използвали алкохол са били хванати през предишния летен сезон (месеците юли-август-септември) в района на Северното Черноморие. Само на територията на област Варна за този интервал са открити 114 лидера с алкохол, от които 51 над 1.2 промила, което е закононарушение. Това стана ясно по време на съвещанието на Областната комисия по сигурност на придвижването във Варна, което бе управлявано от регионалния шеф Стоян Пасев. През тази година това още веднъж ще бъде един от акцентите, за които органите на Пътна полиция ще наблюдават, изключително в региона на летните курорти. Институциите рапортуваха, че са подготвени за предстоящото все по-голямо нарастване на трафика от 1 юли.  

Позитивна наклонност се следи на територията на Област Варна – понижават броя на тежките пътнотранспортни катастрофи. От началото на годината записаните ПТП са с близо 100 по-малко от същия интервал на миналата година. Въпреки че трафикът стабилно пораства, наклонността се резервира и през юни. Предвид високия травматизъм в област Варна през предходната година, от ДАБДП подчертаха, че не престават да наблюдават трендовете в района с нараснало внимание.   

Скоростта продължава да е един от главните проблеми в границите на Област Варна. През предишния летен сезон са открити 6 456 бр. нарушавания за скорост. Представителите на Пътна полиция рапортуваха, че е основана организация и контролът през идващите месеци ще е още по-засилен. Коментирани бяха и новите ограничения за надзор на граничните пунктове, които Министерство на вътрешните работи вкара като упованията са те да дисциплинират и многочислените непознати жители, които почиват в страната ни. Все повече туристи идват със свои моторни транспортни средства или употребяват услугата рент-а-кар и от основна значимост контролът към тях да има нужния предпазен резултат, бе регистрирано по време на съвещанието.

През територията на Област Добрич минават приблизително на ден по 8 хиляди моторни транспортни средства като са взети всички ограничения за предстоящото повишаване на трафика в идващите месеци. Това стана ясно по време на съвещанието на Областната комисия по сигурност на придвижването в Добрич, което бе управлявано от заместник-областния шеф Красимир Кирилов.  

От Областно пътно ръководство – Добрич са положили по-висок клас структурна маркировка за част от пътищата, а за останалите следва освежаването ѝ, стана ясно по време на съвещанието. Приоритетно се прави обзор и възстановяване на инфраструктурата с по-голяма натовареност. Докладвани бяха и инициирани усъвършенствания за няколко съответни сектора с проблеми през годините – при с. Стожер е усъвършенствана организацията на придвижването включително и с ограничения за усмиряване на придвижването. Обезопасено е крайпътно пространство в сериозни точки на път II -29.

Училищата в Добрич не престават работа за възстановяване на образованието по сигурност на придвижването по пътищата като е обезпечено целево финансиране от 40 хиляди лева за създаване на площадки за практично образование. Анжелина Тотева осведоми, че ДАБДП е създала стандартизиран план на площадка, който е възложен за прилагане и ще спести доста средства на учебните заведения и детските градини. Благодарение на това ще могат да бъдат построени в пъти повече площадки за образование, стана ясно по време на съвещанието.

Центърът за незабавна здравна помощ в Добрич разполага с пет нови коли за спешна помощ, като ще бъде дооборудван с още нови профилирани коли с GPS системи, рапортуваха от РЗИ. Институциите от единната избавителна система са подготвени и оборудвани за реакция при произшествия на пътя, стана ясно от показаните отчети.

" Без дейната роля на общините не можем да реализираме задачите, които си слагаме “, акцентира Анжелина Тотева по време и на двете съвещания. На доста места в страната представителите на локалната власт не престават да не са задоволително дейни по тематиката. В тази връзка бе коментирано и отсъствието на най-голямата община на територията на област Добрич на съвещанието. На територията на община Добрич има и най-голямо нарастване на броя починали от началото на тази година. В тази връзка бе подчертана готовността на ДАБДП да ги подкрепи и с експертна помощ за коментиране на съответни сериозни сектори и предложение на ограничения за повишение на сигурността на тях.

На територията на област Добрич от началото на годината са настъпили 34 тежки пътнотранспортни катастрофи с 5-ма починали и 42-ма ранени индивида. Въпреки намалелият трафик в месеците на изключително състояние, това е една от дребното области, в които се регистрира нарастване на съдбовните произшествия от началото на годината, като 90% от тях са настъпили на територията на община Добрич.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР