Областната управа на София търси в музея на социалистическото изкуство

...
Областната управа на София търси в музея на социалистическото изкуство
Коментари Харесай

Търсят място на МОЧА в музея на соца

Областната администрация на София търси в музея на социалистическото изкуство място за настаняване на МОЧА.

Това се схваща от известие на регионалната администрация, откакто стана ясно, че към този момент са подхванати дейности за демонтирането на противоречивия от години " Паметник на руската войска ". " Даден е ход на процедурата и тя се движи допустимо най-бързо съгласно плануваните в закона периоди ", показват от регионалната администрация.

Както Клуб Z писа, на постоянното си съвещание тази седмица, държавното управление взе решение за промяна на статута на паметника - от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност.  Промяната в статута води към облекчение на режима за ръководство на мемориала.

Дълги години управляващите отлагаха решаването на този проблем, само че новата регионална управителка Вяра Тодева на процедура си завоюва поста и с уговорката да реалокира МОЧА. Преместването става допустимо, откакто през март Столичният общински съвет (СОС) прие отчет, с който възлложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента.

На 3 август Тодева е изправила писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, с което е изискала представянето на заверени копия от наличната планова документи, послужила за създаване на Монумент " Паметник на руската войска " (каквото е цялостното название на монумента), както и заверено копие на проекта за организация и осъществяване на строителството за преместването му, направен още през 90-те години на предишния век. 

Изпратено е било и питане до шефа на Националната изложба за опцията скулптурните фигури и барелефи непрекъснато да бъдат експонирани в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба.

Областната администрация на област София чака отговор от институциите по двете сложени тематики в къси периоди - показват оттова.
Фандъкова: Да има конкурс какво ще се прави с пространството
Решението на СОС за " Паметника на руската войска " изисква основният проектант на София да направи конкурс за пространството, разяснява за БТА Фандъкова.

Преди месеци СОС изцяло аргументирано и квалифицирано взе решение за пренасяне на Паметника на Съветската войска, уточни Фандъкова. Тя напомни, че е изпратила решението на до регионалния шеф.

" Сега виждам напъните на сегашния регионален шеф да се придвижи това решение ", сподели кметът. 

Фандъкова изрази вяра, че решението на СОС ще бъде изпълнено. Тя напомни, че постоянно този монумент е бил държавна благосъстоятелност.

" Всички спекулации за какво и по какъв начин в предишното е направено или не и направено се надявам да приключат и да можем да се обединим към общото решение ", сподели още тя. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР