Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2021-2025 г.

...
Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2021-2025 г.
Коментари Харесай

Ралица Манолова: Трябва да се търсят устойчиви и качествени решения, така че да не се стига до един и същи проблем многократно

Областната стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021-2025 година и годишният проект за осъществяването ѝ одобриха на съвещание Областният съвет за понижаване на риска от бедствия.

В съвещанието, водено от регионалния шеф Ралица Манолова, участваха членовете на Съвета – представители на необятен кръг институции, които единомислещо гласоподаваха.

Областният шеф Ралица Манолова благодари на всяка една конструкция за виновното отношение и съдействието при правене на програмата и акцентира, че
за обезпечаването на повсеместен, изчерпателен и интегриран метод към ръководството на риска и реализиране на резистентност от първостепенна значимост е и координацията сред обособените виновни звена. В поддръжка на думите й се причисли с изявление и шефът на районната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ комисар Георги Русинов. Той акцентира, че за първи път в този стратегически документ е общопризнат сходен метод, от който е видно, че отбраната на популацията не е единствено ангажимент на пожарната работа, а на всички институции. Пред Съвета комисар Русинов показа още, че на територията на региона има новоизграден „ Център за повишение готовността на популацията за реакция при наводнения ”, по план на Главната дирекция, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година, който има вяра, че ще откри необятно приложение за образование и предварителна защита.

Областната стратегия ще спомогне за класифициране на метода за понижаване на съществуващите опасности и недопускане пораждане на нови, повишение готовността и качествата за реагиране и бързото възобновяване след бедствия, при съблюдаване на правилото „ да изградим още веднъж, само че по-добре “.

Обсъждането на програмата открои един главен минус, обвързван с неналичието на финансиране за съответни задания и ограничения. Ралица Манолова акцентира, че вижда като пропуск това, че Областните администрации нямат необятни благоприятни условия за приемане на външно финансиране и е неприемливо стратегически документи, свързани с районно развиване или в съответния образец с понижаване риска от бедствия, да не са обезпечени финансово. „ Това е заварено състояние, по което през тези шест месеца се работи интензивно за смяна. Преглежда се нормативната рамка и се надявам да има волята да има действителна смяна в тази посока “ – акцентира Манолова. От общините сигнализираха за следващ път за проблем, обвързван с почистването на речните корита и неналичието на финансиране – „ Вместо да почистваме в урбанизираната територия, където е нашия ангажимент, ние би трябвало да приоритизираме и да насочим старания там, където е по – рисково, а точно отвън урбанизираната територия. Това обаче е държавна благосъстоятелност, ангажимент е на регионалния шеф, а финансиране за това няма “ – съобщи представител от общинска администрация. Областният шеф е безапелационна, че би трябвало да се търси стабилно и качествено решение на този проблем, който е в цялата страна. „ Има визия по какъв начин да се случи на национално равнище, създава се съответен модел. “ съобщи Манолова.

По време на съвещанието бяха коментирани и общинските стратегии на Севлиево, Дряново и Трявна, направени бяха разяснения, които следва да бъдат отразени в тях преди да се гласоподават от общинските препоръки. Предстои да се завърши и програмата на Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР