Областната оперативна група днес се събра и обяви, епидемична обстановка

...
Областната оперативна група днес се събра и обяви, епидемична обстановка
Коментари Харесай

Обявиха грипна епидемия и в Плевен, децата са най-засегнати

Областната оперативна група през днешния ден се събра и разгласи, епидемиологична конюнктура във връзка с грип и ОРЗ на територията на Плевенска област, считано от 26 януари. До нормализиране на ситуацията влизат в действие мероприятията по Оперативния проект за деяние в такава обстановка, заяви доктор Валентин Цанков, шеф „ Надзор на заразните заболявания “ в РЗИ Плевен.
Той разясни, че в първите четири дни на тази седмица се следи внезапно повишаване на заболеваемостта от грип и ОРЗ. Тя е достигнала 266,36 регистрирани случая на 10 000 души население и към този момент е в епидемиологични стойности.
„ Най-засегната е възрастовата група до 4 година – 1 028 случая. Следват децата от 5 до 14 година – 1 019 случая. При другите възрастови групи заболяемостта внезапно спада. Изпратили сме в Националния център по заразни паразитни заболявания проби за вирусологична диагностика – чакаме всеки миг да получим резултатите “, заяви още доктор Цанков.
Грипната почивка за учениците стартира от 28 януари и ще продължи до 4 февруари. Въвежда се интензивен „ филтър “ в детските ясли и градини, с цел да не се позволяват в тях малчугани със признаци на грип и ОРЗ.
В района най-засегнати са общините Червен бряг, Долна Митрополия, Левски – в тях близо половината от учениците не посещават образователните занятия поради заболяване от грип и ОРЗ.
„ За разлика от предходните години, в този момент имаме случаи, които са тежки и с доста затруднения – най-вече пневмонии и остра дихателна непълнота. За това, не подценявайте болестта и потърсете в точния момент лекарска помощ “, прикани доктор Цанков.
„ Не чакайте да стане тежко и тогава да се лекувате. В момента отделенията в лечебните заведения са цялостни. Колегите от лечебните заведения уголемяват легловата база и вършат всичко допустимо да поемат заболелите. Призовавам и самите пациенти да не се събират на публични места и да употребяват всички благоприятни условия да се предпазят. Особено учениците през ваканцията – да си стоят по домовете, другояче ограниченията, които вземаме, се обезсмислят “, добави доктор Атанас Гарев, шеф на РЗИ – Плевен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР