Областната комисия по безопасност на движението обсъди мерките за подобряване

...
Областната комисия по безопасност на движението обсъди мерките за подобряване
Коментари Харесай

Представиха нови мерки за безопасност по пътищата

Областната комисия по сигурност на придвижването разиска ограниченията за възстановяване сигурността на придвижване до 2020г. В началото зам.-областният шеф Петър Белчев подчертава върху отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. Той се отбелязва всяка трета неделя на м. ноември, тази година денят е 18 ноември.

„ Нека създадем по този начин, че повече хора да се замислят за рисковете, които ни съпровождат като участници в придвижването. Нека ние като институции, организации и участници в придвижването по пътищата дадем своя принос за понижаване на жертвите и посредством пълномощията, които имаме да работим интензивно в тази тенденция “, сподели заместител регионалният шеф Петър Белчев. Денят ще бъде маркиран в община Пещера, където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите при пътнотранспортни катастрофи.

Членовете на Комисията разгледаха план на Мерките за възстановяване на сигурността на придвижването до 2020г., показан за публично разискване от Министъра на вътрешните работи.

Предвидени са нови ограничения в учебни заведения и детски градини, увеличение на часовете по кормуване от 31 на 50 часа. Към момента броя на камерите за надзор на скоростта в страната са 20 на 1 милион поданици. За съпоставяне – в Швеция те са 150 камери на 1 милион поданици. Предвижда се също да се основат условия за надзор на скоростта като за превишение на скоростта над рестриктивните мерки се вкарват спомагателни ограничения като лишаване на книжката за период от 1 месец, прекъсване на автомобила за същия период, лишаване на 13 контролни точки и санкция от 1 000 лв..

В интервала 2011-2017 година при катастрофи в зона на завой са починали 1 156 души, от които 49% при единични произшествия, 39% при преден удар в насрещно движещо се МПС, 5% при боричкане на пешеходец. На завой са били ранени 10 917 души. Всеки 4-ти умрял е от ПТП на завой. Целта е жертвите на пътя да намалеят с 50% и с 20% да бъде понижен броя на ранените.

В тази връзка Правителството със свое решение разпорежда на Министъра на вътрешните работи да изготви план на ограничения към Националната тактика за възстановяване сигурността на придвижването по пътищата. При тежки ПТП би трябвало да се търси систематичната неточност и това звено, което е довело до раняване или гибел на пътя. Предлагат се ограничения за понижаване на смъртните случаи при пътешестване по време на работа, а също ограничения за възстановяване финансирането на сигурността на придвижване по пътищата.

На съвещанието бе разискван и план на Постановление за основаване на Държавна организация за пътна сигурност. Своите отзиви, мнения и оферти за изменение и допълнение на обсъжданите планове, показаха по време на съвещанието основният секретар на Областна администрация Светлан Карталов, представителите на общините Пазарджик и Пещера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР