Областната епизоотична комисия заседава по повод регистрираното огнище на болестта

...
Областната епизоотична комисия заседава по повод регистрираното огнище на болестта
Коментари Харесай

В Бургаско взимат мерки срещу африканската чума по свинете

Областната епизоотична комисия заседава във връзка записаното огнище на заболяването африканска чума по свинете в село Тутраканци, общ. Провадия, област Варна. За недопускане проникването на заболяването на територията на област Бургас Комисията разпореди редица ограничения.

Кметовете и кметските наместници в период до 14.09.2018г. би трябвало да актуализират описите на притежателите и броя на отглежданите прасета и да дават копия от същите на формалните ветеринарни лекари по общини. Служителите от Агенцията по храните ще разпространят информативен лист за превантивните ограничения, които притежателите следва да подхващат. Това се прави за свиневъдите да бъдат авансово и изцяло осведомени за цялата клинична картина, методите за предотвратяване и възможните последици при определяне на болестта.

Стопаните би трябвало да засилят ограниченията за биосигурност и при подозрение за болестта да уведомят неотложно ветеринарния доктор на съответната община. Забранява се изхранването на отглежданите прасета с кухненски боклуци и боклуци от депа. Гранично-инспекционният ветеринарен пункт ще ускори контрола по осъществяване на стерилизация на транспортните средства влизащи в страната, както и контрола за импорт на неразрешени хранителни артикули.

По думите на експертите болестта е нападателно, по тази причина и разпоредените ограничения би трябвало да се съблюдават извънредно прецизно. Комисията приканва всички стопани без значение от броя на животните, които отглеждат да лимитират тяхното придвижване и да съблюдават прецизно инструкциите на ветеринарните управляващи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР