Областната епизоотична комисия във Видин прие неотложни дейности във връзка

...
Областната епизоотична комисия във Видин прие неотложни дейности във връзка
Коментари Харесай

Първи случай на заразено диво прасе във Видинско

Областната епизоотична комисия във Видин одобри неотложни действия по отношение на установено първично огнище на болестта Африканска чума по свинете при дива свиня. Положителна е взетата проба от мъртвец на диво прасе в землището на с. Бела, общ. Димово.
На съвещанието на Областната епизоотична комисия през вчерашния ден бяха разисквани и признати неотложни действия. В началото на съвещанието регионалният шеф Албена Георгиева означи, че е значимо бързо да се окажат ограниченията за осъществяване, за ограничение разпространяване на болестта, защото има характерни указания, които се разграничават от прилаганите при първия случай в обект "заден двор ".
Д-р Адриан Данков, шеф на Областната дирекция за сигурност на храните във Видин, показа последователност на открития случай на АЧС при диво прасе, като осведоми, че то е намерено при започване на предходната седмица край село Бела. Вече има заповед на изпълнителния шеф на БАБХ, с която се афишира първично зародил случай на АЧС при дива свиня, с съответни географски координати и се дефинира инфектирана зона в размер на 200 кв. км към установения случай. На интернет страницата на ИАГ са избрани ловностопанските региони, попадащи в зоната към огнището на болестта в с.Бела.
На съвещанието се одобриха ограничения за преодоляване разпространяването на болестта. Решено бе осъществяването на действия по дърводобив и аграрни действия в инфектираната зона да се реализира единствено при необходимост и след известяван на Търговско предприятие ДГС – Белоградчик или съответната общинска работа по земеделие. За задачата е направена Инструкция за стерилизация на моторни транспортни средства и инвентар. Контролът по осъществяване на ограниченията ще се реализира от чиновници на ДГС – Белоградчик и чиновниците на съответната общинска работа по земеделие.
На провелото се съвещание на Областната комисия за надзор на епидемиите, епизоотиите и зоонозните болести бе конкретизирано, че е завършило умъртвяването на свине в квартал "Нов път ", където бе установено огнище на заболяването, както и в 3-километровата зона, където попада и село Новоселци. Извършена е стерилизация на дворовете, където са евтаназирани свине, както и на улиците. В момента се работи в 10-километровата зона, в която попадат 15 обитаеми места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР